Çözüm süreci

Çözüm süreci -Adıyaman Süryani Cemaati Metropoliti Ürek: -"Barış sürecine biz de katılıyoruz çünkü ülkemizin huzuru için çok önemli" -ATSO Başkanı Uslu: "Bu olayın bitmesi, ülkemizin sıçrama dönemine geçmesi demektir"


ADIYAMAN (A.A) - Adıyamandaki bazı kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları, çözüm sürecine destek verdi.
     Adıyaman Süryani Cemaati Metropoliti Melki Ürek, gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm süreci konusunda bazı kesimlerin ve birçok insanın üzerine düşeni yaptığını söyledi.
     Barışa, insanların içlerindeki kötülüğü atması ve sürece yürekten destek vermesi sonucunda ulaşılacağını belirten Ürek, şöyle konuştu:
     "Tabii ki barış kolay değildir. Barış, zedelenmiş ortamları tekrar birleştirmek, tamir etmek için yapılan bir eylemdir, bir iştir, bir girişimdir. Bu barış sürecine biz de katılıyoruz çünkü ülkemizin huzuru için çok önemli. İnsan, kardeşine, komşusuna ve vatandaşına karşı saygılı olmalıdır. Birbirimize saygılı olmadığımız süre hiçbir zaman barış olmaz. Bizim de isteğimiz, bütün insanlar barışık olması."
    
     -"Sıçrama dönemine geçecek"-
    
     Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu ise çözüm sürecinin Türkiyenin uzun yıllardan beri beklediği, arzuladığı önemli olaylardan biri olduğunu ifade etti.
     Çözüm süreciyle, Türkiyenin 30 yıldır kronikleşmiş bir meselesinin son bulacağını aktaran Uslu, şunları kaydetti:
     "Türkiyede yaşayan, Türkiyeliyim, Müslümanım, insanım diyen herkesin bu işe sevinmesi lazım. Bu olayın sonuçlanması ülkemiz için elbette çok önemlidir. Bir sanayici olarak baktığımızda da bu olayın bitmesi ülkemizin sıçrama dönemine geçmesi demektir. Hem ekonomide hem siyasalda bütün alanlarda ülkemizin önünü hiçbir şey tutamayacaktır. Bölgede söz dinleyen değil, sözü dinlenen bir ülke konumuna geleceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Güvenin olmadığı yerlerde sermaye asla konaklanamaz. Onun için bu iş sonuçlandığı zaman bu bölgede, ülkede sıçrama dönemi yaşanacak. Ülkemiz şantiye ülkesi haline gelecek."
    
     -Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği-
    
     Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç da çözüm sürecinin güzel bir gelişme olduğunu, sürecin olumlu sonuçlanmasının ülkede yaşayan insanların hayrına ve yararına olacağını söyledi.
     Alevi dernekleri olarak 12 Mayısta Ankarada yapacakları toplantıyla barış sürecine destek vereceklerini anlatan Tunç, "Bu toplantıda barış sürecine olan desteğimizi dile getireceğiz. Umarım taraflar bu anlamda samimi olurlar. Bu süreçte en büyük iş Başbakan Recep Tayyip Erdoğana düşüyor çünkü hükümetin başı odur, icraatın başı odur, devlet babadır o" diye konuştu.
     Tunç, çözüm sürecinin iyi temellere oturtulması için yeni anayasa yapılması ve bu anayasada Anadoluda yaşayan tüm kesimlere kendilerini ifade etme olanağı verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     -BDP Besni İlçe Başkanı Kormaz-
    
     BDP Besni İlçe Başkanı Şevket Korkmaz da, Türkiyede yıllardır savaştan beslenen kesimler olduğunu vurgulayarak, "Bu sürece karşı çıkanlar var. Karşı çıkanlar tabii ki bu savaştan en çok beslenenlerdir. Bu sürece destek olmayanlar, tarihin çöplüğünde çürüyüp gideceklerdir" dedi.
     Türkiyede Kürt sorunu değil de demokrasi sorunu olduğunu belirten Korkmaz, şunları kaydetti:
     "Kürt sorunu dediğimiz sorunda zaten Türkiyede demokrasi sorunudur. Kürtlerle Türkler, Çerkezlerle Lazlar arasında bir sorun yoktur. Demokrasi sorunudur sadece. Demokrasi geliştikçe Kürt sorunu da, kadın sorunu da, gençlik sorunu da, Alevi sorunu da çözülecektir. Eşitlik felsefesinde bir yaşam temelini ortaya koyacağız ve birlikte yaşama felsefesini geliştireceğiz. Silahların gölgesinde bu iş olmuyor. Silahlar devre dışı bırakılırsa bu işler konuşularak halledilecek şeylerdir. Bundan sonrada demokratik süreç işleyecek, en büyük sevincimiz ise insanlarımızın ölmemesidir."
    
     Muhabir: Mehmet Fatih Aslan - Emre Evren / Hakan Furkan
     Yayıncı: Sevil Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER