Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Özgürel: -"Olaya vesveseyle bakmamak gerekiyor. Bu süreç AK Parti ile alakalı değil, Türkiyede akan kanın durması açısından bakmak gerekiyor" -"Yaraları kaşımak, bir b


MANİSA (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, çözüm sürecine vesveseyle bakmamak gerektiğini belirterek, "Bu süreç AK Parti ile alakalı değil, Türkiyede akan kanın durması açısından bakmak gerekiyor" dedi.
     Özgürel, sekreter Arzuhan Doğan Yalçındağ ve grup üyeleri Baskın Oran, Fehmi Koru, Hasan Karakaya, Fuat Keyman, Fadime Özkan Manisa Anemon Otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
     Toplantıda söz alan Avrupalı Gençler Derneği Başkanı Hilmi Polat, Diyarbakırın Silvan ilçesinde öğretmenlik yaptığı yıllarda terör örgütü PKKya katılmak üzere olan 8 ilköğretim okulu öğrencisini ikna ettiğini söyledi.
     Çözüm sürecinin kararlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Polat, "O dönem ikna ettiğim 8 gençle hala görüşüyorum. Toplum olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Süreç daha önce başlamış olsaydı, dağa çıkanların sayısı daha az olacağı gibi, daha az insanımızı kaybederdik" dedi.
     Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç da heyet için alınan geniş güvenlik tedbirlerinin Manisada fazla şehit verilmesinden kaynaklandığını, emniyet güçlerinin konuyu biraz abarttığını dile getirdi.
    
     -"Öcalanın serbest bırakılması söz konusu değil"
    
     Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Avni Özgürel, Aytaçın "Bu barış sürecinde herkesin kafasındaki soru ne verildi, Abdullah Öcalan dışarı mı çıkıyor- Bu konuda daha açıklayıcı bilgiler gerekiyor" ifadeleri üzerine, "Olaya vesveseyle bakmamak gerekiyor. Bu süreç AK Parti ile alakalı değil, Türkiyede akan kanın durması açısından bakmak gerekiyor. Yaraları kaşımak, birbirimizi rencide edici bakışlar yerine empati yaparak sürece yaklaşmalıyız" diye konuştu.
     Özgürel, Türkiyede terörün sonlandırılması isteğinin yeni bir şey olmadığını söyledi. Bunun AK Parti Hükümeti ile alakalı olmadığını, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın da terörün sonlandırılması için büyük çaba gösterdiğini hatırlatan Özgürel, şöyle devam etti:
     "Bu sürecin herhangi bir noktasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalanın serbest bırakılması söz konusu değil. Bulunduğu yer 12 metrekare diye söyleniyor. Belki bu 12 metrekare 20 metrekare olabilir. Öcalan için en güvenli yer burası. Bunca şehidin olduğu bir coğrafyada nereye koyarsanız biri gelir, ulaşır. Sadece şehit aileleri mi- Hayır. Dağa çıkanların ailelerinden de böyle bir tepki gelebilir. Sen bizim çocuğumuzu dağa çıkardın diye. Evet, bir pazarlık var. Tek millet, Tek devlet, tek bayrak."
     Fuat Keyman ise "Bugün düne göre süreci daha rahat konuşuyoruz. Bugün cenazenin gelmediği 110. gündeyiz. Geçen yıl 6 ay evvel bu mümkün değildi, oturup bunu konuşamazdık. Neden çünkü bugün ölüm yok. Her gün daha da ileriye gidiyoruz" şeklinde konuştu.
     Ege Bölgesi Grubu üyesi Baskın Oran ise "İnşallah pazarlık vardır. Pazarlık yoksa yandık. Sevr Anlaşması pazarlıksız yapıldı. Lozan pazarlıkla yapıldığı için Türkiye Cumhuriyeti bugün ayaktadır" dedi.
     Heyet, toplantının ardından Akhisar ilçesine gitmek üzere otelden ayrıldı.
     Öte yandan dün yapılan temaslar sırasında yorgun düştüğü için toplantıya katılmayan Ege Bölgesi Grubu Başkanı Tarhan Erdemin, otelde bir süre dinlendikten sonra İstanbula dönmek üzere havalimanına geçtiği belirtildi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Nevbahar Kabaklı
     Yayıncı: Mehmet Güldaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER