Çözüm Süreci

Çözüm Süreci -Akil İnsanlar Ege Bölge Heyeti Başkanı Erdem: -"Sorun ilk defa devlet düzeyinde kamuoyuna sunuluyor. Kiminle sunuluyor- Pek çoğu hükümete karşı vaziyet almış insanlarla. Hükümet onları, bu meseleyi konuşmak için buraya g


İZMİR (A.A) - Akil İnsanlar Ege Bölge Heyeti Başkanı Tarhan Erdem, çözüm sürecine ilişkin, "Sorun, ilk defa devlet düzeyinde kamuoyuna sunuluyor. Kiminle sunuluyor- Pek çoğu hükümete karşı vaziyet almış insanlarla. Hükümet onları, bu meseleyi konuşmak için buraya gönderme cesaretini göstermiştir" dedi.
     İzmirdeki temaslarına Urla ilçesi İskele Mahallesinde devam eden heyet Arzuhan Doğan Yalçındağ ve DİSK temsilcisi dışında tüm üyelerin katılımıyla Urla Belediyesine ait tesiste verilen yemekte bir araya geldi. Kaymakam Şehmus Günaydın ve Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlunun da eşlik ettiği heyettekiler, yemek sırasında kendi arasında sohbet etti.
     Daha sonra vatandaşlarla çözüm sürecine ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu.
    
     -"Kürtler ve Türkler arasındaki farklar"-
    
     Heyet başkanı Tarhan Erdem, burada yaptığı konuşmada, Kürt meselesinin Türkiyede yaşayan çok önemli azınlığın, kendisini "Türk" diye tarif eden insanlar arasındaki ekonomik, eğitim, sağlık ve iş durumu arasındaki farktan kaynaklandığını söyledi.
     Bu göstergelerin hepsinde Kürtler ile Türkler arasında ciddi farklar bulunduğunu, sürecin bu konuları konuşup bitirmek için hayata geçirildiğini aktaran Erdem, şunları kaydetti:
     "Sorun ilk defa devlet düzeyinde kamuoyuna sunuluyor. Kiminle sunuluyor- Pek çoğu hükümete karşı vaziyet almış insanlarla. Hükümet onları, bu meseleyi konuşmak için buraya gönderme cesaretini göstermiştir. Burada görüştüğümüz bir arkadaş, Mardinde, Vanda Türk Bayraklarıyla sahaya inen insanlar göreceksiniz dedi. Buna inanıyorum ama çözüm süreci başarıya ulaştığı zaman göreceksiniz Nevruzda Diyarbakır Meydanı Türk Bayraklarından kıpkırmızı olacaktır. Bayrakla meselesi olan Kürt yok. Türkiye ile meselesi olan Kürt de yok."
     Erdem, Türkler ve Kürtler arasındaki eğitim ve gelir farklılıklarının devletin anlayış meselesinden kaynaklandığını, kendine göre kişisel yorumlarla bazı insanların haklarının ortadan kaldırıldığını bildirdi.
     Bu konuda problem olup olmadığının Kürtlere sorulması gerektiğine işaret eden Erdem, "Canını ortaya koyan insanın söylediğine hiç kulak asılmaz mı kardeşim. 30 seneden beri çok açık olarak Kürtler canlarını meydanlara koyuyorlar ve biz hala şu var, bu var diye kendimizi teselli ediyoruz" dedi.
     Bunun üzerine söz alan eski AK Parti İl Başkanlığı yöneticilerinden Hikmet Tınaztepe, İzmirde Türkler ile Kürtler arasında gelir farkı olduğu görüşüne katılmadığını, bölgenin ve Türkiyenin en önemli iş adamlarının Kürtler olduğunu, bundan da mutluluk duyduklarını kaydetti.
     Tarhan Erdem ise rakamların bu savı doğrulamadığını, kişisel gözlemlerin hatalı olabileceğini dile getirdi.
     Doktor olduğunu söyleyen Adviye Onay ise Ağrıda görev yaptığını, "Türk ve Kürt ayrımı"na inanmadığını ancak kalkınmada öncelikli bölgelere yıllardır batıdan daha fazla yatırım yapıldığını, öğretmen ve doktor sayısının daha fazla olduğunu savundu.
     Heyet üyesi Fuat Keyman da sürece yönelik endişeleri duymanın çok yararlı olduğunu, 3,5 aydır ölüm ve acı olmamasının Kürt sorununu insani düzeyde tartışma ortamına imkan tanıyacağına değindi.
     Keyman, "İzmir, bu sürece en fazla hayır diyen il. Bu ilde biz insanlarla, sofralarda, kahvelerde medeni bir şekilde konuştuk. Bunu ölümün, şehitlerin olmaması sağlıyor. İzmirde gördüğüm destek beklediğimden çok daha fazla çıktı. İki gündür yapmış olduğumuz konuşmalar çok faydalı oldu" şeklinde konuştu.
     Çözüm sürecinin çok hızlı geliştiğini, 30 yıllık kavga sonrası 4 aydır çözümün konuşulduğunu anlatan Keyman, "Barış sürecini bu kadar hızlı yaşayan bir ülke yok" ifadelerini kullandı. Heyet, toplantının ardından Kemalpaşa ilçesine hareket etti.
     Bu arada çözüm sürecinin "Emperyalist güçlerin oyunu olduğunu" öne süren birkaç kişi heyettekilere tepki gösterdi.
    
     Muhabir: Tolga Albay
     Yayıncı: Mehmet Güldaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER