Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu, Samsunda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi -Grup Başkanı Hakyemez: -"Biz aslında şunu biliyoruz, Türkiye Cumhuriyeti insanları akil insanlardı


SAMSUN (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, "Biz aslında şunu biliyoruz, Türkiye Cumhuriyeti insanları akil insanlardır, deneyimleri, onların değerlendirmeleri çok önemlidir" dedi.
     Grup Başkanı Hakyemez, Grup Sekreteri Fatma Benli, grup üyeleri Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur ve Bendevi Palandöken, Canik Kültür Merkezinde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
     Toplantıda konuşan Hakyemez, çözüm sürecinin kritik bir süreç olduğunu vurgulayarak, Türkiyenin 30 yıldır terör sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
     Terör sorunu bağlamında çok ciddi kayıplar verildiğini, hem ekonomik hem de can kaybı yaşandığını aktaran Hakyemez, terör sorununun çözümü noktasında güvenlik güçlerinden başka yolların da devreye girmesi gerektiğini anlattı.
     Terör meselesinin siyasi bir sorun olduğunu dile getiren Hakyemez, şöyle devam etti:
     "Bu siyasi sorunun çözümü noktasında siyasi iktidarların inisiyatif alması gerekmektedir. Bugün gelinen noktada Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümeti bu sorunun çözümü noktasında çözüm süreci diye adlandırılan bir süreç başlatmıştır. Hassas bir süreç, çünkü neticede vermiş olduğumuz binlerce şehit, ödemiş olduğumuz bir bedel var. Bunun akabinde bu acıları yaşamış olan insanların yaşadığı bir ülkede bu süreci başlatıyoruz. Bu süreç Türkiye Cumhuriyetinin geleceği açısından fevkalade önemli."
    
     -"Bize verilen akil insanlar ismi çok da güzel bir isim değil"-
    
     Hakyemez, süreci hükümetin başlattığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bir siyasi partinin olduğu hükümet başlattı ama aynı zamanda sizin de takip ettiğiniz üzere bizler de bu süreci desteklemekteyiz. Biz bir siyasi parti ile organik bağı olan insanlar değiliz. Biz çok değişik kesimlerden gelen insanlarız. Bize verilen akil insanlar ismi aslında çok da güzel bir isim değil ama biz aslında şunu biliyoruz, Türkiye Cumhuriyeti insanları akil insanlardır, deneyimleri, onların değerlendirmeleri çok önemlidir. Onun için sizin bu değerli görüşlerinizi dinlemek için buraya geldik. Bu süreçte bir aracıyız. Diyalog grubu olarak halkın endişelerini dinleyerek halkla hükümet arasında bir köprü kurmak vazifesiyle karşı karşıyayız."
     Yusuf Şevki Hakyemez, süreçte kendilerine çok değişik yakıştırmalar yapıldığına değinerek, "Biz bunları bilerek bu görevi kabul ettik. Biz bunu memleket için bir vatan görevi olarak gördük. Türkiye Cumhuriyeti adına yapmamız gereken bir iş. Burada bir risk olsa dahi bunu göze alarak bu sürece girdik" ifadesini kullandı.
    
     -"sizin değerli fikirlerinizi derleyeceğiz"-
    
     Grup üyelerinden Bendevi Palandöken ise toplantıları önemsediklerini vurgulayarak, "Biz sizin değerli fikirlerinizi derleyeceğiz. Türkiye ne düşünüyor, sizler ne düşünüyorsunuz, dolayısıyla bu süreç hakkında önemli katkınız olacak. Yani Samsunluların da o çorbanın içinde tuzu bulunacak" diye konuştu.
     Oral Çalışlar da Türkiyenin değişmesini ve dönüşmesini istediğini belirterek, "Hakikaten, eziyet eden bir devletten hizmet eden bir devlete dönüşmesini istiyorum. Bunu istediğim için bu yolculuğa ben de katıldım" dedi.
    
     -"Cesaretle, korkmadan bu sorunun üstüne gitmeliyiz"-
    
     Yıldıray Oğur, 89 gündür Türkiyede hiçbir insanın çatışmalarda hayatını kaybetmediğini vurgulayarak, "Bu sorunu hayatımızdan ebediyen çıkarma, şehit cenazelerini bitirme imkanı çıktı. Cesaretle, korkmadan, birlikte yaşama irademize güvenerek bu sorunun üstüne gitmeliyiz. Buna çok yakın olduğumuzu düşünüyorum" ifadesini kullandı.
     Grup Sekreteri Fatma Benli ise slogan atmanın çok kolay olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     "Peki bu sorunu nasıl çözeceğiz- 30 senedir bu sorunla boğuşuyoruz. 13 ilde 15 yıl olağanüstü hal ilan edildi. Milyonlarca insan bir yerden başka bir yere geçti, bir sürü sıkıntı yaşandı. Şimdi önümüzde bir başka umut kapısı var. Biz o umudun peşinden gidiyoruz, bir başkasının canı yanmasın diye. Evet korkularımız, kaygılarımız var. O korkuların gerçekleşmemesi için çaba göstermek de hepimizin görevi."
     Heyet daha sonra katılımcıların sorularını dinledi.
     Bu arada, Canik Kültür Merkezi önünde toplanan bir grup, İstiklal Marşı okudu, heyeti protesto eden sloganlar attı.
    
     Muhabir: Fatma Kalay / Orhan Topal
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER