Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu üyeleri, DOSTDER ile şehit ailesini ziyaret etti -Grup Başkanı Hakyemez: "30 yıllık bir bedelden sonra işin özüne bakmak cesaret istiyor. Bu cesaretli adımı yine siyaset


SAMSUN (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu üyeleri, Samsunda Dost Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (DOSTDER) ile şehit ailesini ziyaret etti.
     Grup Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, ziyarette yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle ilgili DOSTDERin kendilerini davet etmesinin önemli olduğunu söyledi.
     Türkiyenin son yıllarda çok ciddi değişim ve dönüşüm yaşadığını anlatan Hakyemez, "Bu değişim ve dönüşümde daha ziyade halkın katılımı ön planda. Siyasetin temel aktör haline gelmesi daha fazla ön planda. Sorunların çözümünde de siyaset daha etkin biçimde kendisini göstermek durumunda. Bugünlerde çok sık adından bahsetmiş olduğumuz çözüm süreci de bununla alakalı bir mesele" dedi.
     Ülkede 30 yıldır devam eden terör sorununun hep güvenlik politikalarıyla anlatıldığını vurgulayan Hakyemez, "Hep umutlu olduk ama 30 yıldır hala bu sorunu çözüp çözmeyeceğimiz noktasında kesin bir şey söylememiz imkansız. Çünkü bu yöntem aslında yeterli değil. Bu yöntem sadece ölmeye ve öldürmeye doğru gidiyor ama işin özüne bakmak gerekiyor" diye konuştu.
     Hakyemez, ortada "30 yıllık bir bedel" bulunduğunu dile getirerek, şunları belirtti:
     "30 yıllık bir bedelden sonra işin özüne bakmak cesaret istiyor. Bu cesaretli adımı yine siyaset attı. Siyaset, bu cesaretli adımı atmak için süreci başlattı, buna çözüm süreci adını verdi. Bu süreçte hükümet bir noktaya kadar halka bazı şeyleri anlatabiliyor. İcra mevkisi orası ama bu sürecin aynı zamanda sivil toplum ayağında bir desteğe ihtiyacı var. Çünkü değişik kesimlerin desteklemesi farklı bir şeydir, bir partinin tek başına ben yapıyorum demesi farklı bir şeydir. Bu süreçte bizler bu nedenle yer aldık."
     Süreci destekleyen insanların çok farklı yelpazeden olduğunu kaydeden Hakyemez, "Böyle de olması bizim gayretimizi motive ediyor. Çünkü sadece bir kesimin desteği olması durumunda, bazılarının dışlanması gibi bir durumla karşı karşıya kaldığımızı fark edebiliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
    
     -"Tek hayalimiz var: Birilerinin öldüğünü duymamak"-
    
     Grup Sekreteri Fatma Benli ise bir umut için tek tek illerin gezildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
     "Neden Karadenizdeki illeri tek tek dolaşıyoruz- Bizi buralara getiren şey ne- Aslında sadece bir umut. Bir şeylerin hayalinin peşinden devam ediyoruz. Tek umudumuz, tek hayalimiz var: Her akşam televizyonu açtığınızda haberleri izlediğiniz zaman birilerinin daha öldüğünü duymamak. Belki tanımadığımız, belki bilmediğimiz, belki ömrünüz boyunca yaşasaydı da hayatlarınız hiç kesişmeyecek ama buna rağmen ölüm haberini aldığınızda canınızı yakan bir başka haber daha duymamak. Bu ölümler ve bu sıkıntılar devam ettiği müddetçe Türkiyede hiçbir şeyi düzeltmek mümkün değil. Bunun için zaten 30 senedir uğraşılıyor. 30 senedir denenmemiş yol kaldı mı- Tek amacımız var, o ölümlerin durması."
     Grup üyelerinden Yıldıray Oğur da sadece Kürt meselesinin çözülmediğini, tüm kalıpların çözülmeye çalışıldığını belirtti.
     Oral Çalışlar da tüm sivil toplum kuruluşlarının çözüm sürecine destek vermesini istedi.
     Konuşmaların ardından dernek üyeleri, görüşlerini grup üyelerine anlattı.
     Grup üyeleri daha sonra, 2011de Hakkarinin Çukurca ilçesinde şehit olan Piyade Onbaşı Fikret Özerin Atakum ilçesindeki baba evini ziyaret etti. Ziyaret, basına kapalı gerçekleştirildi.
    
     Muhabir: Eyüp Elevülü / Orhan Topal
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER