Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ensaroğlu: "Bugün Kürt sorununu rahat tartışamıyorsak, konuşamıyorsak ya da insanlarımız geçmişte yaşananları iyi bilmiyorsa bunda bunu gönüllü olarak gizleyen medya


SİİRT (A.A) - İrfan Cemiloğlu - Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Bugün Kürt sorununu rahat tartışamıyorsak, konuşamıyorsak ya da insanlarımız geçmişte yaşananları iyi bilmiyorsa bunda bunu gönüllü olarak gizleyen medyanın da büyük payı var" dedi.
     Ensaroğlu, AA muhabirine Siirtteki temaslarını, vatandaşların çözüm sürecine yaklaşımları ve medyanın akil insanlar heyetine yaklaşımını değerlendirdi.
     Siirtte bölgenin diğer illerinden farklı bir fotoğraf görmediklerini ifade eden Ensaroğlu, geçmişte yaşanmış acı olaylara rağmen çözüm sürecine desteğin yüksek olduğunu söyledi.
     Yılmaz Ensaroğlu, yakınlarını, çocuklarını kaybetmiş ailelerin de çözüm sürecine tam destek verdiğini vurgulayarak, "Siirtte en son ziyaret ettiğimiz aile, çocukları PKKnın bir aracı taraması sonucu hayatını kaybetmiş, orada öğrendik ki ailenin daha önce de örgütün saldırılarında kayıpları olmuş ama bunlara rağmen anne baba ve bütün aile, başka insanların bu acıyı yaşamaması için bu sorunun kalıcı çözümüne tam destek veriyor" dedi.
    
     -"Ateş burayı yakmış"-
    
     Bölge insanının çözüm sürecine desteğinin diğer bölgelerle oranla çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Ensaroğlu, bunun nedenini ise "Ateş burayı yakmış onun için de o ateşin sönmesini buradaki insanlar daha fazla istiyorlar" sözleriyle açıkladı.
     Ensaroğlu, bölge insanının diğer bölgelerde çözüm sürecine yönelik olumsuz tutum ve tepkileri anlamakta zorlandığını da ifade ederek şunları kaydetti:
     "Yani bir insan silahların susmasına niye karşı çıkar bunu algılamakta zorlanıyorlar. Bunu bize soruyorlar ve bu soruyu cevaplamakta zorlanıyoruz. Çözüm, barış isteyen insanlara yönelik tepki aslında barış, çözüm olmasın, kan akmaya, cenazeler gelmeye devam etsin anlamına geliyor. Buradaki insanların havsalası bunu almıyor. Burada çözüm sürecine tam destek var çünkü Türkiyenin diğer bölgelerine 1 cenaze gidiyorsa buraya 5-10 cenaze geliyor.
     İkinci bir husus, burada toplumsal bir problem yok. Kürtlerde bölünme eğilimi yok çünkü Irak, İran, Suriyedeki Kürtlerden farklı olarak Türkiyedeki Kürtler sadece bu bölgede yaşamıyor. Toplumsal entegrasyon fazla olduğu için insanlar bölünmeyi aklının ucundan geçirmiyor ama Türkiyenin diğer bölgelerinde sanki Kürtler işi gücü bırakmış, ülkeyi bölmek için çalışıyorlar gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu da insanları üzen bir husus. Buranın sesi ülkeye iyi duyurulursa toplumdaki o kaygılar da giderilir diye düşünüyorum."
     Ensaroğlu, bölgede korucuların da CHP ve MHPde siyaset yapanların da çözüme destek verdiğini söyledi.
    
     -Medyanın rolü-
    
     Yılmaz Ensaroğlu, çalışmalarını izleyen medya mensuplarının performans ve yaptıkları haberlerden yana rahatsız olmadığını ancak zaman zaman bazı basın organlarında barış için çaba harcayan insanları hedef göstermeye, karalamaya yönelik girişimler olduğunu söyledi. Ensaroğlu, "Mesela Diyarbakırda Dernekler Platformunun düzenlediği etkinlikte halkla buluştuk. Platform, heyet üyelerimizin başına poşu geçirdi. Baktım bir gazetemizde akil poşusu diyerek hafife alan, dalga geçmeye çalışan bir başlık koymuşlar ancak genel olarak medyanın tutumuna baktığım zaman ana eksenin, barışı gerçekleştirmeye daha çok katkı sağladığı kanısındayım" diye konuştu.
    
     -"Medya, geçmişte işlediği günahların kefaretini ödeyebilir"-
    
     Ensaroğlu, geçmişte yaşananlarda medyanın büyük bir kusur ve suçu olduğunu ancak olağanüstü hal döneminin şartlarını da gözardı etmemek gerektiğini ifade etti.
     O yıllarda OHAL Valiliğinin resmi açıklamaları dışında haber yapmanın yasak olduğunu anlatan Ensaroğlu, şunları söyledi:
     "Gazetecilerden kahramanlık yapmalarını bekleyemeyiz elbette. O dönemde de her basın organında kimi gazetecilerin gerçek fotoğrafı bize göstermeye çalıştıklarını da hatırlıyoruz ama genel tabloya baktığımız zaman bugün Kürt sorununu rahat tartışamıyorsak, konuşamıyorsak ya da insanlarımız geçmişte yaşananları iyi bilmiyorsa bunda bunu gönüllü olarak gizleyen medyanın da büyük payı var.
     Çatışmalı sorunların çözümünde bütün dünya örneklerinde şunu görüyoruz. Çözümde medyanın çok özel bir rolü var. Medya çok ciddi rol oynayabilir, medya en azından bu süreçte de etkin rol oynayarak geçmişte işlediği günahların kefaretini ödeyebilir."
    
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER