Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Hakyemez: "İnsanlar, 30 yıldır devam eden terör sorununun çözümü noktasında süreçten önemli ölçüde ümitvar, bir beklenti var" -"10 yıl öncesinde bu biçimde bir süreç ba


TRABZON (A.A) - Tuncay Bekar - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, çözüm sürecine ilişkin "İnsanlar 30 yıldır devam eden terör sorununun çözümü noktasında süreçten önemli ölçüde ümitvar, bir beklenti var" dedi.
     Hakyemez, çözüm süreci ve Akil İnsanlar Heyetinin devam eden Karadeniz ziyaretlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akil İnsanlar Heyeti olarak Karadeniz bölgesinde Düzce, Bolu, Zonguldak, Samsun, Sinop, Kastamonu, Karabük ve Bartını dolaştıklarını ifade ederek, bundan sonra ziyaretlerinin Amasya, Tokat, Çorum ile devam edeceğini ifade etti.
     Mayıs ayı sonuna kadar da Doğu Karadenizi dolaşmayı düşündüklerini anlatan Hakyemez, "Yaptığımız ziyaretlerde gerçekten halkın bu sürece yönelik önemli beklentisi var, bu beklenti yanında aynı zamanda endişeleri var. Bu endişeleri de anlıyoruz çünkü sürece ilişkin karalayıcı bir kampanya var. Bu kampanya şu; süreci çok değişik boyutlarıyla istismar etme girişimi. Memleketin bölünmesi, T.C. ibarelerinin kaldırılması veya eyalet sistemi gibi" dedi.
     Hakyemez, bu konularda verdikleri bilgiler doğrultusunda insanların daha sağlıklı düşündüklerini ifade ederek, şunları anlattı:
     "İnsanlar, 30 yıldır devam eden terör sorunun çözümü noktasında süreçten önemli ölçüde ümitvar, bir beklenti var. Bu işi siyasi iktidarın yürütmesi dolayısıyla daha fazla bir güven var çünkü neticede şeffaf bir süreç. 10 yıl öncesinde bu biçimde bir süreç başlatılmış olsaydı insanların tepkisi çok daha farklı olabilirdi ama günümüzde Türkiyede gelinen demokratik kültür seviyesinin yüksekliği açısından baktığınızda insanlar bu sürece daha farklı bakıyorlar. Bu önemli bir nokta ama insanlar aynı zamanda şunu da biliyorlar, bölünmezlik noktasında bir sorun yok. Bölünmez bütünlük Türkiyede sürece taraftar olan ya da karşı olan herkesin mutabık kaldığı önemli nokta. Bölünmez bütünlük noktasında bir sorun olmayınca insanlar süreci daha sağlıklı şekilde değerlendirip destekleyebiliyor."
    
     -"Eğilim olumlu yönde"-
    
     Ziyaretlerinde insanların endişelerini de dinlediklerini söyleyen Hakyemez, "İnsanların endişelerini dinliyoruz, not alıyoruz ve raporumuzun neticesinde bu endişeleri de hükümete aktaracağız ama bugüne kadar gezdiğimiz 8 ilde genel eğilim insanların sürece olumlu yönde destek verdiği biçiminde özetlenebilir" diye konuştu.
     Şimdiye kadar yaptıkları ziyaretlerdeki gibi bir durumu Doğu Karadenizde de beklediklerini dile getiren Hakyemez, şöyle devam etti:
     "Biz insanları dinlemek istiyoruz, çok rahat biçimde konuşabileceğimiz bir toplantı ortamının tesisini hedefliyoruz. Onun için de davetli listemizi bu şekilde belirliyoruz ama burada özellikle vurgulamak istediğim bir nokta var o da şu; katılımcı olarak davet ettiğimiz kişiler süreci destekleyen kişiler arasından seçilmiyor, tam tersine hem süreci desteklediğini düşündüğümüz sivil toplum kuruluşlarından hem de sürece karşı olan sivil toplum kuruluşlarından veya kişilerden davetlere alıyoruz ki gerçekten sürecin bütün boyutlarıyla ortaya konulması sağlanabilsin. Bu bizim için çok önemli çünkü sürece muhalif olanlar da çok ciddi endişesi olanlar da süreci canı gönülden desteklemeyenler de alkışlayanlar da burada demokratik bir ortamda düşüncelerini ifade edebiliyorlar, özgür değerlendirme, müzakere platformu oluşturulmuş oluyor."
     Ziyaretlerinde protestolarla karşılaştıklarını da ifade eden Hakyemez, "Bu protestoların sayısı az olsa da bunu saygıyla karşılıyoruz. Neticede demokratik haktır, biz bunu bu şekilde görüyoruz. İnsanlar görüşlerini demek ki o şekilde ifade etmek istiyorlar" dedi.
     Hakyemez, Türkiyenin temel sorunlarının sağlıklı ortamda konuşulması gerektiğini, aksi takdirde bu sorunların çözülemeyeceğini belirterek, "İnsanların endişelerini de dinlememizde fayda var. Nitekim davetlerimizde protesto edenlerle aynı düşündüğünü ifade eden değerli misafirlerimiz de var. Onlardan çok medeni şekilde endişelerini alıyoruz, bunları notlarımızın arasına koyuyoruz ve bu şekilde de yolumuza devam ediyoruz. Doğu Karadenizde de böyle olacağını umuyoruz" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER