Danıştayın, avukatlara başörtüsü serbestisi kararı

Danıştayın, avukatlara başörtüsü serbestisi kararı -Doğu ve Güneydoğudaki baro başkanları: Avukatların başörtüsü ile çalışabilmesinin önünü açan bu kararı destekliyoruz


SİİRT (A.A) - Doğu ve Güneydoğudaki baro başkanları, Danıştay 8. Dairesinin avukatlara başörtüsü serbestisi kararını desteklediklerini açıkladı.
     Doğu ve Güneydoğudaki baro başkanları Danıştay 8. Dairesinin avukatlara başörtüsü serbestisi kararıyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Siirt, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Kars, Muş, Bingöl, Hakkari, Mardin, Şanlıurfa, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Malatya, Adıyaman, Van, Erzurum, Tunceli ve Kahramanmaraş barolarının imza attığı belirtildi.
     Dönem sözcüsü Siirt Barosunca yapılan açıklamada, din ve vicdan özgürlüğünün bir tezahürü olan başörtüsünün, yıllardır siyasal bir simge olarak nitelendirilip kişi özgürlüğünün, çalışma hürriyetinin ve kamu hizmetleri alma hakkının kullanımına engel görüldüğü ve bu nitelemeyle bir soruna dönüştürüldüğü belirtildi.
     Danıştay 8. Dairesinin, bireyin temel hak ve hürriyetlerine açıkça aykırı olan bu düzenlemenin yürütmesini durdurmuş olmasını olumlu buldukları ve destekledikleri kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
     Gerek Danıştayın konuya ilişkin kararının gerekçesinde, gerekse bu karar etrafında yapılan avukatlık mesleğinin kamu hizmeti ya da serbest meslek olması tartışmasının, hiçbir temel hakkın kullanımının önünde bir engel teşkil etmeyeceğini, bireylerin inanç ve inanmama hürriyeti ile çalışma hürriyeti arasında seçim yapmaya zorlanamayacağını düşünmekteyiz. Kamu hizmeti alma ya da vermek için inançlardan, düşüncelerden, değerlerden arındırılmış, renksiz, kokusuz, tatsız bir alan yaratma çabası yersiz ve imkansızdır.
    
     -Kararı destekliyoruz-
    
     Kamusal alanın olabildiğince siyasal olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
     Verilecek kamu hizmetini ve hizmetin verilme biçimini niteleyen objektifliği ve tarafsızlığı, kişi hürriyetini sınırlayacak şekilde yorumlamanın günümüz dünyasında bir karşılığı kalmamıştır. Bu nedenle başörtüsü dahil, dil, ırk ve cinsiyete dayalı bireyin insan olmaktan kaynaklanan hiçbir inanç, değer ve hakkının kamusal alan gerekçesi ile sınırlanamayacağını bir kez daha yineliyor, meslektaşlarımızın yargılama faaliyetlerinin her alanında başörtüsü ile çalışabilmesinin önünü açan bu kararı destekliyoruz.
     Bölge baro başkanları dönem sözcüsü Siirt Barosu Başkanı M.Cemal Acar, kararı demokrasi ve özgürlükler açısından çok önemsediklerini belirterek, kararın bütün baro başkanları tarafından oy birliği ile alındığını bildirdi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Danıştayın, avukatlara başörtüsü serbestisi kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER