Danyal Peygamberin kabri ziyarete açılacak

Danyal Peygamberin kabri ziyarete açılacak -Türkiyenin ilk ve tek peygamber kabri olduğu belirtilen Tarsus Makam Camisindeki Danyal Peygamberin kabrinde, restorasyon çalışmalarının yılbaşına kadar tamamlanması hedefleniyor -Çalışm


MERSİN (A.A) - Selahattin Özbozkurt - Tarsus ilçesindeki Makam Camisindeki Türkiyenin ilk ve tek peygamber kabri olduğu belirtilen Danyal Peygamberin kabrindeki restorasyon çalışmalarının yılbaşına kadar tamamlanması hedefleniyor.
     Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıl önce Makam Camisinin abdest alma bölümünün inşaatı sırasında 6,5 metre derinlikte Hz. Danyal Peygamberin Horasan Mozaiği ile kaplı mezarının ortaya çıkarılması üzerine bilimsel kazı çalışmalarının ilgi odağı haline geldiğini belirterek, çalışmalarda ayrıca kabrin yanındaki kemer köprünün de ortaya çıkarıldığını söyledi.
     Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan alanda yürütülen bilimsel kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 2 adet bronz heykel kolu bulunduğunu anlatan Güldibi, çalışmalar sırasında ayrıca 10-12nci yüzyıla ve 1800lü yıllara ait olmak üzere 36 bireye ait kemiklerle mevcut türbe yapısının kuzeyinde bir yolun ortaya çıkarıldığını vurguladı.
     Güldibi, Roma dönemine ait bu yolun sert kalker taşından yapıldığını, yolun batısında da havuz ve kanallarla bağlantılı su sistemi bulunduğunu ifade etti.
     Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Tarsusta bereket peygamberi Danyal Peygamberin mezarının ortaya çıkarılmasının büyük bir heyecan yarattığını dile getiren Güldibi, Camide restorasyon çalışmaları bu yılın sonunda tamamlanacak. Aslında restorasyon çalışmaları daha önce tamamlanabilirdi, ancak mekanın kuzey ve güney cephelerinden vatandaşların düzenli ziyareti için revizyona gidilmesi nedeniyle süre uzadı. Yılbaşına kadar çalışmaların tamamlanmasıyla Makam Cami ve Danyal Peygamberin kabri ile kazı çalışmalarında ortaya çıkan kültürel varlıklar turizme kazandırılacak dedi.
     Caminin güney cephesinde bulunan ve Kuradacı Pasajı adındaki işyerlerinin belediyece istimlakinin yapılarak yıkıldığını, burada yapılacak çevre düzenlemelerinin ardından, ışıklandırma çalışmalarının yapılacağını bildiren Güldibi, şöyle devam etti:
     Bu işler bittiğinde söz konusu mekan, sadece Türkiyenin değil, dünyanın çekim merkezlerinden biri olacak. Konyada Mevlana Celaleddin Rumi nasıl ki dünyanın çekim merkezlerinden biriyse, dünyanın dört bir yanından yılın 12 ayında turistlerin akınına uğruyorsa, Tarsus da bereket Peygamberi olan Danyal Peygamberin mezarıyla tanınacak.
     Ayrıca Tarsus, dinlerin kesiştiği bir kent konumundadır. Bütün bunlara ilave olarak, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesine yapılacak oteller, golf sahaları ve Karboğazına yapılacak kayak merkezi ve diğer konaklama tesisleriyle Tarsus, Akdeniz Bölgesinin en önemli kenti haline gelecektir. İyi bir tanıtım çalışmasıyla Makam Cami bölge inanç turizminin merkezi olabilir. Bu konuda kaymakamlık olarak her çalışmaya aktif olarak destek veriyoruz.
     Kaymakam Güldibi, kabir ve çevresinin ziyarete açılmasıyla birlikte yılda yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turistin Tarsusa gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     -Hz. Danyal Peygamber-
    
     Hz. Danyal, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden. Kendisine kitap indirilmeyen, milattan önce 4-5inci yüzyıllarda yaşayan Hz. Danyal, milattan önce 606da çocuk olduğu halde esir edilerek İsrailoğulları ile beraber Babile gönderildi.
     II. Babil Kralı Nebukadnesar (milattan önce 605-562) zamanında yaşadığı belirtilen Hz. Danyaldan, Yahudileri, Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış peygamber olarak bahsediliyor.
     Rivayete göre, Nebukadnesar rüyasında İsmailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenir. Bunun üzerine İsmailoğullarından doğan erkek çocukların öldürülmesini emreder. Hz. Danyal doğunca, ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışır. Bir kıtlık yılında Tarsusa davet edilen Danyal Peygamberin, Tarsusa gelmesiyle bolluk meydana gelir, bu nedenle de Babile geri gönderilmez. Danyal Peygamber, ölünce de Tarsusta şimdiki Makam Camisinin bulunduğu yere gömülür.
     Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedildiği zaman Danyal Peygamberin mezarı açtırılır, burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı gayet uzun boylu bir ceset bulunur. Başından geçen maceraların sembolü olarak iki aslan tarafından yalanan genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe rastlanır. Bunun üzerine Hz. Ömer, Danyal Peygamberin cesedinin, Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek için daha derine defnettirir ve üzerinden de Berdan Nehrinden gelen ufak bir çay suyunu geçirtir.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Danyal Peygamberin kabri ziyarete açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER