Denetim personeli de sigarayı bıraktı

Denetim personeli de sigarayı bıraktı -Şırnakta sigara denetimine çıkan sağlık personeli de sigara içmekten vazgeçti -Sigara denetiminde görevli Dalkılıç: Sigarayı bıraktıktan sonra kendimi daha iyi hissediyorum


ŞIRNAK (A.A) - Şırnakta kapalı alanlarda sigara denetimini gerçekleştiren sağlık çalışanları da sigarayı bıraktı.
     Dünyada ve Türkiyede çeşitli etkinlikler yapılan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, Şırnakta sigara denetiminde görev alan sağlık çalışanlarının örnek davranışıyla daha da anlamlı hale geldi. Daha önce sigara içen ve denetimlerde görevli olduktan sonra sigarayı bırakan Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli, sıkı uygulanan sigara denetimlerinin ve Sağlık Bakanlığının Dumansız Hava Sahası uygulamasının sigarayı bırakmada etkili olduğunu düşünüyor.
    
     -Günde 4 paket sigara içiyordum
    
     Sigara denetimi konusunda Ruh Sağlığı Birimi çalışanlarına seminer veren sigara denetiminde görevli Filiz Dalkılıç, yaklaşık 1 yıl önce denetimlerde görev almaya başladığını, denetimlere çıktıktan sonra sigarayı bırakma kararı aldığını söyledi.
     5 yıl boyunca sigara içtim. Günde 4 paket sigara içiyordum. 1 yıldır sigara içmiyorum. Sigarayı bıraktıktan sonra kendimi daha iyi hissediyorum diyen Dalkılıç, sigarayı bıraktığı için mutlu olduğunu belirtti.
     Sigarayı bıraktıktan sonra daha rahat nefes aldığını dile getiren Dalkılıç, Sigara bırakmak için bence her şeyin beyinde bitmesi gerekiyor. Ben bu fikri savunuyorum. Kendinizden emin olacaksınız. Bıraktım diyeceksiniz ve kullanmayacaksınız artık diye konuştu.
    
     -Denetimler beni sigara bırakmaya zorladı
    
     Sigara denetiminde görevli Mehmet Emin Geçgel ise 35 yıl boyunca içtiği sigaradan 1,5 yıl önce kurtulduğunu kaydetti.
     Giderek yaygınlaşan sigara denetimlerinin sigarayı bırakmasında etkili olduğunu söyleyen Geçgel, şöyle dedi:
     Evde çocuklara kötü örnek oluşturmamak için sigarayı bıraktım. Sigaranın zararlarını çok yaşadım. 2 veya 3 basamak çıktığımda hemen etkisini gösteriyordu, bu da beni çok etkiliyordu. Ayrıca bakanlığımızın başlattığı dumansız hava sahası projesine destek vermek istedim. Yine her tarafta uygulanan sigara denetimleri de beni sigara bırakmaya zorladı ve ben de sigarayı bıraktım.
    
     -Bin kişi sigarayı bıraktı-
    
     Şırnak Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Süreyya Demircioğlu Mermerci de 2011 yılından itibaren Şırnak Devlet Hastanesinde Sigara Bırakma Polikliniği açıldığını hatırlattı.
     Bugüne kadar yaklaşık bin kişinin sigarayı bırakmasını sağladıklarını dile getiren Mermerci, başvuranların sigara bırakmayla ilgili ilaç tedavisi ve psikolojik tedavi dahil olmak üzere bütün yardımları alabildiğini aktardı.
     Sigarayı bırakanların takibini de yaptıklarını belirten Mermerci, 4207 sayılı kanun çerçevesinde ilimizdeki toplu alanlarda, kamu ve özel kuruluşlarda sigara denetimleri yapıyoruz. Gerekli durumlarda ceza uyguluyoruz dedi.
    
     Muhabir: Şaban Yılmaz / Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Denetim personeli de sigarayı bıraktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER