Mermer ve cam parçalarıyla meyve çekirdekleri

Mermer ve cam parçalarıyla meyve çekirdekleri takıya dönüştü -AKÜ İscehisar Meslek Yüksekokulunda yürütülen projeye katılan öğrenci ve mezunlar, mermer ve cam parçalarıyla meyve çekirdeklerini kullanarak, takılar tasarlayıp üretiyor -


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İscehisar Meslek Yüksekokulunda, atıkların değerlendirerek işlevsel hale getirebilmesi ve çevre kirliliğine dikkati çekmek amacıyla yürütülen Doğal Atıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi projesine katılan öğrenci ve mezunlar, mermer ve cam parçalarıyla meyve çekirdeklerini kullanarak, takılar tasarlayıp üretiyor.
     AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Endüstri Ürünleri Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık, AA muhabirine, projeyi, süs taşları ve organik materyallerin öneminin son yıllarda artmasını göz önüne alarak geliştirdiklerini söyledi.
     Projenin ilk ayağını, Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezinin desteğiyle Yerden Bedene, Bedenden Kalbe temalı etkinliklerin oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, bununla atık malzemeleri değerlendirerek, işlevsel hale getirebilmeyi, bu sayede bir farkındalık oluşturmayı, çevre kirliliğine dikkati çekmeyi, imkanı kısıtlı gençlere fırsat eşitliği sağlamayı ve istihdama katkıda bulunmayı hedeflediklerini bildirdi.
     Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, daha sonra, öğrencilerin mezun olmalarının ardından kendilerini geliştirebilmelerine imkan tanımak amacıyla yine AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezinin, Leonardo da Vinci Mesleki Eğitimi programı çerçevesinde destek verdiği Doğal Atıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi projesini hazırlayıp uygulamaya başladıklarını anlattı.
    
     -Atık malzemelerden yapılan takılar, İtalyada sergilenecek-
    
     Projeyle organik ve inorganik atıkları sanatsal eserlere dönüştürerek, yeniden kullanılabilirliğini artırmayı hedef seçtiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, şöyle devam etti:
     Üniversitemiz dışından gelen ustalar, 3 ayda öğrencilerimize takı tasarımının inceliklerini öğretti. Bu çalışmalar sonucu organik ve inorganik atıklardan eserler ortaya çıktı. Temel maddemiz mermerdi ancak çok fazla atık olduğundan ve sadece mermer atıklarıyla takı yapılamayacağından cam parçaları, şeftali, kayısı, hurma çekirdekleri gibi organik atıkları kullandık. İscehisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İsmail Sedat Büyüksağişin gayretleriyle İtalyanın Carrara bölgesindeki mermer okulu ve sanat okuluyla iş birliği yaptık.
     Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, İtalyada iş birliği yaptıkları okullarda, AKÜ mezunu 10 kişinin eğitim aldığı bilgisini vererek, atık eserlerden oluşturup Afyonkarahisarda açtıkları serginin benzerini, İtalyanın Carrarada açacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör - Canan Tükelay
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Mermer ve cam parçalarıyla meyve çekirdekleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER