Derinkuyudaki patates üreticilerinin elektrik sorunu

Derinkuyudaki patates üreticilerinin elektrik sorunu -NEÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kabalcı: Derinkuyu ilçesinde yaşanan enerji sıkıntısının güneş enerjili sulama projeleri ile aşılması mümkün


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Hacı Veli Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı Derinkuyu ilçesinde yaşanan enerji sıkıntısının güneş enerjili sulama projeleri ile aşılması mümkün dedi.
     Kabalcı, yaptığı yazılı açıklamada, borçlarından dolayı elektrikleri kesilen ve buna bağlı olarak büyük sıkıntılar yaşayan başta Derinkuyulu patates üreticiler olmak üzere diğer üreticilerin enerji sorunlarını alternatif olarak yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile çözebileceklerini söyledi.
     Sürdürülebilir tarımsal kalkınma için sonsuz enerji kaynaklarının başında güneş enerjisinin geldiğini ifade eden Kabalcı, Bölgemizde özellikle Derinkuyuda patates üretimi yoğun olarak görülmekte ve bu bölgelerdeki üreticilerimiz geçimlerini patates üretimiyle sağlamakta. Son yıllarda elektrik borçları nedeniyle yapılan elektrik kesintilerinden dolayı üreticilerimiz büyük sıkıntılar yaşamakta. Başta sulama olmak üzere patates üretiminde düşüş ve kalite kaybına neden oluyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çiftçilerimizin enerji ihtiyacını karşılayacak önemli potansiyele sahip bir alternatif olarak karşımıza çıkmakta diye konuştu.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan Türkiyenin yıllık toplam güneşlenme süresinin ortalama 2 bin 640 saat (günlük toplam 7,2 saat) olduğunu, bu veri ışığında, Türkiyede güneş enerjisini kullanarak 1 metrekarelik alandan günde ortalama 25,92 kWh elektrik enerjisi üretmenin mümkün olduğunu belirtti.
     Kabalcı, tarımsal sulamada kullanılan motor ve pompaların güneş enerjisi ile beslendiği uygulamaların yurtdışında oldukça yaygın olduğunu, güneş enerjisini en verimli olarak kullanan ülkenin Almanya olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Ülkemizle karşılaştırıldığında Almanyanın güneş enerji potansiyeli 1 metrekarelik alandan günde ortalama 1,27 kWh elektrik enerjisi üretmeye imkan tanımasına rağmen ülkenin kurulu güneş sistemi 2012 yılının ilk 6 ayında 28 milyon kWh elektrik üretmiştir. Ülkemizde çoğu kamu kuruluşlarında olmak üzere küçük güçlerin karşılanması ve araştırma amaçlı kullanılan kurulu güneş enerjisi gücü 1 MWa ulaşmıştır. Güneş enerjisi ve hidrojen enerjisi alanında yapılan çalışmalar savunma sanayimiz ve askeri amaçlarla kullanım dahil olmak üzere ülkemizin enerji geleceği açısından büyük bir öneme sahip.
     Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi için bu anlamda ülkemizde 27 bölge belirlendi. Nevşehir, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) güneş enerjisinden elektrik üretim tesisleri sıralamasında Niğde ve Aksaray ile birlikte 10. bölgede yer almakta. 10. bölge için belirlenen kapasite 26 MW olup, güneş enerji santrali kurulumuna izin verilen yerler ise Bor, Derinkuyu, Misliova ve Niğde olarak belirlenmiştir.
     Kabalcı, Türkiyenin patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Derinkuyu ilçesinde yaşanan enerji sıkıntısının güneş enerjili sulama projeleri ile aşılmasının mümkün olduğunu söyleyerek, üreticilerin şahsen ya da kooperatifler aracılığıyla toplu olarak yapacakları destek başvuruları ile ilgili kurumlardan hibe alarak yaşanan elektrik kesintisinin yanı sıra karşılaşmak zorunda kaldıkları zararların da böylece üstesinden gelebileceklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Derinkuyudaki patates üreticilerinin elektrik sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER