Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru:

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru: -Bizim bundan 15-20 sene önce hayal bile edemediğimiz şeyler artık gerçek oldu. Hem siyasi hem de ekonomik olarak Türkiye 3-5 basamak daha yukarı çıktı


EDİRNE (A.A) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru Bizim bundan 15-20 sene önce hayal bile edemediğimiz şeyler artık gerçek oldu. Hem siyasi hem de ekonomik olarak Türkiye 3-5 basamak daha yukarı çıktı dedi.
     AK Parti Kadın Kolları Edirne İl Danışma Toplantısına katılan Koru, burada yaptığı konuşmada, bugün açılışını yaptıkları Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliğinin, kentin Balkanlarla ilişkisinde yöneticilere danışmanlık yapacağını belirtti.
     Türkiyede baş döndürücü bir dış politika trafiği yaşandığını ifade eden Koru, Özellikle bakanımız Ahmet Davutoğlu, bizim bakanlığımıza geldikten sonra baş döndürücü bir tempoyla dış politika çalışmalarına devam ediyoruz. Bizim bundan 15-20 sene önce hayal bile edemediğimiz şeyler artık gerçek oldu. Hem siyasi hem de ekonomik olarak Türkiye 3-5 basamak daha yukarı çıktı şeklinde konuştu.
     Koru, buna paralel olarak da dış politika açısından hayal bile edemedikleri şeyleri gerçekleştirir duruma geldiklerini anlatarak, Davutoğlunun, Avrupalı meslektaşları arasında aranan, hep birlikte olması arzu edilen bir Dışişleri Bakanı haline dönüştüğünü bildirdi.
     Davutoğlunun, her gün en az 6-7 Avrupalı ve Ortadoğulu dışişleri bakanıyla telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Koru, dünyanın neresinde bir sorun varsa Davutoğlunun bu konudaki görüşlerine müracaat edildiğini kaydetti.
     Koru, 2011 yılında Avrupada ortaya çıkan mali krizi, Türkiyenin zamanında teşhis ederek bir takım önlemler aldığına dikkati çekerek, Afrika açılımı, Latin Amerika açılımı yapılmasaydı, Türkiye bugün bu durumda olmazdı diye konuştu.
     Türkiyenin 2009 yılında Afrikada 12 temsilciliğinin olduğunu, şu anda ise 34 temsilciliğin bulunduğunu dile getiren Koru, Afrika ile ticaret hacminin 3-5 sene içerisinde yüzde 4ten yüzde 12ye çıktığını anlattı.
     Koru, televizyonlarda komşularla sıfır sorun politikası battı şeklinde yoruklar yapıldığını belirterek, bundan 10 sene önce komşu ülkelerle yaptıkları dış ticaret oranının yüzde 10 civarında olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde 30a çıktığını söyledi.
     Dışişleri Bakanlığı olarak sürekli kendilerini yenilediklerini, artık sadece belirli üniversitelerden değil, Türkiyenin her yerinden gelen gençlerin bakanlıkta görev yaptığını vurgulayan Koru, Eskiden bir tane Arapça konuşan diplomatımız yoktu. Yeni alınan diplomatlar arasında sadece İngilizce değil, bunun yanında Arapça, Farsça, Japonca, Rusça, İspanyolca ve Çince konuşan diplomatlar var dedi.
    
     Muhabir: Hakan Şahin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER