Dışişleri Bakanı Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Hepimizin ortak akıl etrafında güçlü tezler ortaya koyması gerekiyor. Muhalefetimiz de eleştirileri hakarete indirmesin. Muhalefet temsilcisi keşke model önerse -Biz nasıl gireceğiz devlerin arasına- E


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hepimizin ortak akıl etrafında güçlü tezler ortaya koyması gerekiyor. Muhalefetimiz de eleştirileri hakarete indirmesin de şöyle yapalım desin. Muhalefet temsilcisi keşke model önerse. Eğer hızlı akan tarihte restorasyonu sürdürürsek 21. yüzyılı kurtarırız dedi.
     Davutoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanlığının Kaya Termal Otelde düzenlediği Dünyada Türkiye vizyonu konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ülkelerin her şeyi değiştirebildiğini ama tarihini ve coğrafyasını değiştiremeyeceğini belirtti.
     Türkiyenin Ortadoğu, Kafkas, Asya, Avrupa ülkesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, İzmir ve Akdenizin tarihi arasında da kader birliği bulunduğunu anlattı. Akdenizin yeniden kaderini çizdiğini ifade eden Davutoğlu, Türkiyenin de bu değişimi iyi okuması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Akdenizin yükseldiği dönemde İzmirin de yükseldiğini dile getirerek, Yükselen Türkiyenin yükselen şehirlerinden biri de İzmirdir. İnşallah EXPOyu da İzmire getireceğiz diye konuştu.
    
     -Dünyanın en büyük devletleri-
    
     Türkiyenin dünyanın en büyük devletleri arasında yer alma hedefini hatırlatan Davutoğlu, Peki diğer büyük devletler kimler olacak- Amerika olacağı kesin. Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Avustralya, Almanya, Japonya... Peki biz nasıl gireceğiz devlerin arasına- Elimizde tarih, coğrafya, insan var. O zaman yapacağımız coğrafyamızı insanların hareketi üzerinden büyütmek görüşünü belirtti.
     Türkiyede 1990lı yıllarda kişi başına düşen milli gelirin azaldığını, ülkede çarpıcı bir restorasyon yaşanmadığını söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
     1993-95 yılları arasında Türkiyede dışişleri bakanları sürekli değişiyordu. Şimdi ise ülkede restorasyon yaşanıyor. Hepimizin ortak akıl etrafında güçlü tezler ortaya koyması gerekiyor. Muhalefetimiz de eleştirileri hakarete indirmesin de şöyle yapalım desin. Muhalefet temsilcisi keşke model önerse. Eğer hızlı akan tarihte restorasyonu sürdürürsek 21. yüzyılı kurtarırız. Balkan Savaşlarından 1. Dünya Savaşına kadar kaybettiğimiz her yer hareket halinde. O dönemde oluşan haritalar bizi sınırladı. Şimdi yapmamız gereken tarih sahnesine çıkarken vizyonumuzu belirlemek. Bunun içinde demokrasi, verimli ekonomi ve aktif bir dış politika gerekiyor.
     Türkiyenin artık bulunduğu yerde duramayacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye ya büyüyecek ya da kendi içindeki çatışmalarla büyük sıkıntı yaşayacak. Bizim amacımız çıtayı yukarı koymak dedi.
    
     -Meseleler küçülmeye başlıyor-
    
     Davutoğlu, Kıbrıs konusunda eleştirildiklerini kaydederek Yıllarca dış politikamız Kıbrısta ne olacak şeklinde konuşuldu ama şimdi ülke büyüdüğünde bir komşusuyla olan sorunuyla günü geçirebilir mi- Ülkenin ölçeği büyüdüğünde meseleleri de küçülmeye başlıyor. Komşularımıza da gelin sinerjiyi geliştirelim, çevre havzalarda restorasyon yapalım diyorum dedi.
     Dışişleri Bakanlığı olarak çok sayıda konuda çalışmalarını sürdürdüklerine işaret eden Davutoğlu, Her gün kaç krizle uğraştığımızı bilseniz. Geçen gece 2 bakanla birlikte Ortadoğu konusunda bir krizi sona erdirmek için çalıştık. Çevre bölgeler için de entegre stratejiler geliştiriyoruz dedi.
     Davutoğlu, İzmirin EXPO 2020 adaylığı için Dışişleri Bakanlığı olarak çalıştıklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Halil Şahin
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER