Dışişleri Bakanı Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: -Bosna Hersekte her dilden, kavimden, dinden insanın barış içinde yaşadığı bir miras bıraktık. Bundan 20 yıl önce bu mirası yıkmaya çalıştılar. İnsanlığın onurunu yıkmaya çalıştılar -Bugün başka ül


BURSA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersekte her dilden, kavimden, dinden insanın barış içinde yaşadığı bir miras bıraktık. Bundan 20 yıl önce bu mirası yıkmaya çalıştılar. İnsanlığın onurunu yıkmaya çalıştılar dedi.
     Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın da katılımıyla, Bosna Hersekin bağımsızlığını kazanmasının 21. yılı nedeniyle Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğunda düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, her bağımsızlık gününün ve milli günün kendi başına onurlu bir vesile olduğunu söyledi.
     Bazı milletlerin milli günlerinin ise sadece onlara ait değil, bütün insanlığa ait olduğunu ifade eden Davutoğlu, Çünkü o milletler, bağımsızlık mücadelesi verirken aslında kendi kaderleri kadar insanlığın kaderine de ciddi bir şekilde yön verirler dedi.
     Davutoğlu, Bosnalıların 1992de, bundan 21 yıl önce bağımsızlıklarını büyük lider rahmetli Aliya İzzet Begoviç önderliğinde ilan ettiklerinde aslında çok büyük bir imtihanla karşı karşıya olduklarını bildiklerini ve bu imtihandan büyük bir onurla, zaferle çıktıklarını anlattı.
     İnsanlığın ise o imtihandan başarıyla çıkamadığını dile getiren Davutoğlu, 3 yıl boyunca Bosnalılar hepimizin onuru adına, bütün insanlığın onuru adına zulme, baskıya, katliamlara, her türlü insanlık suçuna karşı direndi ve tarihin onlara büyük bir ünvan olarak verdiği, bir hak olarak verdiği bağımsızlığı elde ettiler diye konuştu.
     Davutoğlu, Malezyada, 1993ün sonlarında ilk Bosna Hersek büyükelçiliğinin açılışını hatırladığını belirterek, rahmetli Aliya İzzet Begoviçin açılışa geldiğini, oradaki Bosna gönüllüleri, öğrenciler ve marşlar eşliğinde büyük elçiliği açtığını, hep beraber ağladıklarını ifade etti.
     Öğrencilerin Saraybosna türküleri söylediği sırada Begoviçin gözlerinden süzülen yaşları hala hatırladığını vurgulayan Davutoğlu, Bütün bir salon ağladı. Aslında ağlayan bizler değildik, aslında ağlayan insanlıktı. Görülebilecek en büyük zulmü görmüş olan bir millet, her gün büyük acılar yaşayan bir millet, onurla başını dik tut dedi. Bosna Hersek bağımsızlık gününün hepimizin bağımsızlık günü olduğunu söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:
     Geçen sene Ramazan Bayramını Bosnada ailemle birlikte geçirdim. Bayram namazını Gazi Hüsrev Beyde kıldık. Tabii hiç ihmal etmediğimiz bir şekilde rahmetli Aliya İzzet Begoviçin mezarını ziyaret ettik, Bakir beyle birlikte. Akşam da binlerce insanın bulunduğu bir bayram namazına katıldım. O kutlamada hitap etmemi istediler. İlahiler okunuyordu, bayram türküleri söyleniyordu. Yanımda eski öğrencilerimden birinin tercümanlığı vesilesiyle kardeşlerime hitap ettim. Bir yer geldi, eğer insanlığın kurduğu bütün şehirler yıkılsa, geriye hiçbir şehir kalmasa ve sadece Saraybosna kalsa Saraybosnanın mirası üzerinden insanlık yeniden inşa edilir dedim. Daha tercümeyi yapmadan bütün o binlerce insan ayağa kalktı, alkışlamaya, tekbir getirmeye başladı. Öğrencim, bu Boşnakların ne zaman Türkçe öğrendiklerini bilmiyorum dedi. Dedim ki eğer ben dilden kulağa hitap etseydim tercümana ve sana ihtiyaç vardı. Gönülden gönüle konuşanlar için tercümeye ihtiyaç yoktur. Biz asırlardır Fatih Sultan Mehmetten bu yana onlarla gönülden gönüle konuştuk.
    
     -Bosna Hersekte hiç unutulmayacak bir miras-
    
     Davutoğlu, Bosna Hersekte hiç unutulmayacak bir miras bırakıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bosna Hersekte her dilden, kavimden, dinden insanın barış içinde yaşadığı bir miras bıraktık. Bundan 20 yıl önce bu mirası yıkmaya çalıştılar. İnsanlığın onurunu yıkmaya çalıştılar. Bugün başka ülkelerde olduğu gibi o onuru savunanlar, o bağımsızlığı hak ettiler. Bu onur dolayısıyladır ki o zulümlerden, o baskılardan yaklaşık 20 yıl sonra bir BM Genel Sekreteri Srebrenitsaya gitti ve bütün insanlık adına özür diledi. O zaman da Bosnalılar suçlanmışlardı, cihat yapıyorlar, radikalizm yapıyorlar diye. Aynen bugün Suriyedekilerin suçlanması gibi. Ama insanlık onurunu yenebilecek başka hiçbir güç yoktur.
     Bosnanın kalkınma ve şehirlerini yeniden ihya etme mücadelesine ihtiyacı olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman Bosna Hersekin yanında olunduklarını, ne ihtiyacı ne acısı varsa paylaşmaya, onlarla beraber olmaya çalıştıklarını ifade etti.
     Geçen sene Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla Bakanlar Kurulunda alınan bir kararla Bosna Hersekte yerlerinden yurtlarından edilenlerin şehirlerine, köylerine dönüşü için kredi açtıklarını kaydeden Davutoğlu, şu ana kadar bu kredinin önemli bir kısmının kullanıldığını bildirdi.
     Davutoğlu, Bosnada faaliyet gösteren şirketlere de seslenerek, Eğer Doğu Bosnada ya da Banya Lukada buraları terk etmiş kardeşlerimizin geri dönmesi için projeler geliştirirlerse, bu kredi imkanından istifade edebilirler. Çünkü şu anda Bosna Herseki birleştirecek olan şey, bu geri dönüşlerin sağlanmasıdır. Özellikle de bu nüfus sayımına kadar bu geri dönüşlerin sağlanması halinde Bosnanın bu bölünmüş yapısı aşılır ve inşallah Bosna Hersek birliğini, beraberliğini sağlamış bir şekilde geleceğe yürür diye konuştu.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER