Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçüoğlu:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçüoğlu: -"Yeni Suriyeye geçtiğimiz zaman bunlar (radikal unsurlar) oradan atılacaktır, ayıklanacaktır. Çünkü, Suriye halkının kendi dokusunda bu yoktur. Kabul etmeyecektir" (Fotoğraflı-Görüntü


KIRŞEHİR (A.A) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçüoğlu, son zamanlarda Suriyede bazı radikal grupların yer alması ile ilgili, "Yeni Suriyeye geçtiğimiz zaman bunlar oradan atılacaktır, ayıklanacaktır. Çünkü, Suriye halkının kendi dokusunda bu yoktur. Kabul etmeyecektir" dedi.
     Gümrükçüoğlu, Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen "Türk Dış Politikasının Temel Eğilimleri ve Güncel Gelişmeler" konulu panelde, dış politika ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
     Türkiyenin Avrupa Birliğine girme konusundan asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, bunun yanında yeni açılımları da gerçekleştirdiğini, özellikle Afrika açılımının birçok ülke tarafından takdir edildiğini söyledi.
     Gümrükçüoğlu, Türkiyenin sıfır sorun politikasının aslında bir yönelim olduğuna işaret ederek, bu konuda önemli mesafeler katedildiğini vurguladı.
     Suriyedeki gelişmelere de değinen Gümrükçüoğlu, bu ülke muhalefetini ve oluşturulan koalisyonu, Suriye halkının meşru temsilcisi olarak gördüklerini, Arap Birliğinin de aynı yönde hareket ettiğini dile getirdi.
     Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:
     "Süriyede rejim dayanıyor belki. Birilerinden destek alıyor. Modern ordu silahlarını kullanarak askeri dengeyi bir şekilde devam ettirmeye çalışıyor. Ama bu devam etmeyecektir. 2,5 sene pes etmeyen halk bir 2,5 sene daha pes etmez. Hiç kimse, Dışişleri Bakanlığından veya yetkili ağızlardan süre vermedi. Biz Ağustos ayında o ilk görüşmeyi yaparken, ben o kritik toplantılara da giriyorum. Hiç kimse Esed adına, 6 aydan fazla dayanmaz, biz sonra değiştirelim, daha sonra bunun kredisini yeriz demedi. O gün ortaya konan ve bugün devam ettirilen politika, değerlerimiz ve çıkarlarımız çerçevesinde ne yapmamız gerektiği düzlemindeki bir politikadır. Hiç bir şekilde zamana bağlı olan bir politika olmadı. Bugün aynı düşüncedeyiz."
     Esed rejiminin artık meşruiyetini kaybettiğini anlatan Gümrükçüoğlu, "Şu veya bu şekilde, Suriyenin geleceğinde yer almayacaktır. Yeni Suriyenin geleceğinde yer alacak olan insanlar da bugün bizim yaptıklarımızı herhalde olumlu karşılayacaklardır" diye konuştu.
    
     -Suriyedeki radikal unsurlar -
    
     Suriyede son zamanlarda radikal unsurların da yer almaya başladığını ifade eden Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:
     "Ama radikal unsurların orada yer almaya başlaması bugün bizi Suriye rejimine destek vermeye zorlayamayacaktır. Onların burada olması da aslında krizin giderek uzaması, belki de uluslararası toplumun Suriye muhalefetine gereken desteği verip Esed rejimi üzerinde gereken baskıyı yaratıp bu sorunu bir an önce çözmemesindendir. Sorun uzadıkça, dünyanın birçok yerindeki radikal unsurlar, bir mıknatıs gibi buraya çekilmeye başlıyorlar. Ama bu abartıldığı kadar büyük bir sorun da değildir. Bugün orada olan Suriye halkı ile rejimin arasındaki mücadeledir. Yeni Suriyeye geçtiğimiz zaman bunlar oradan atılacaktır, ayıklanacaktır. Çünkü, Suriye halkının kendi dokusunda bu yoktur. kabul etmeyecektir."
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçüoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER