Diyarbakırda ICOFORT/ICOMOS buluşması

Diyarbakırda ICOFORT/ICOMOS buluşması -Vali Toprak: Ülkemizde ilk kez Diyarbakırda yapılacak olan ICOFORT/ICOMOS buluşması oldukça önem taşıyor


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Türkiyede ilk kez Diyarbakırda yapılacak olan ICOFORT/ICOMOS buluşmasının oldukça önem taşıdığını bildirdi.
     Vali Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, 15 farklı ülkeden 36 uzman ile Türkiyeden 20 uzman ve araştırmacının katılacağı toplantının 11-14 Nisan 2013 tarihleri arasında Diyarbakırda yapılacağı bildirildi.
     Kentin farklı sanat, kültür ve inançların güven içinde asırlar boyu yaşadığı olağanüstü birleştirme ve yeniden üretme kabiliyetine sahip bir kent olduğunu belirten Toprak, büyük uygarlıkların bıraktıkları belgelerin varlığını günümüze dek taşıyan elzem bir örnek olduğunu ifade eden Toprak, şunları kaydetti:
     Bu abidevi eserin tüm dünya insanlarının mirası olduğuna olan inançla, Diyarbakır Kalesi ve Surlarının UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki yerini almıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yerelin katılım ve katkılarıyla hazırlanan alan yönetimi sınırının onaylandığını, bu yıl eylül ayında ön başvuru dosyasının Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulması adına gerekli çalışmalar titizlikle yürütülüyor.
     Çalışmalarla Diyarbakır Surlarının son dönemlerindeki en büyük değişim ve dönüşümü yaşanacak. Yoğun tahribattan uzaklaştırılarak Dünya Kültür Mirası listesinde hak ettiği yerini alacak. Ev sahipliğini Valilik ve Büyükşehir Belediyesi yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından üst düzey yetkililer ve uzmanların da yer alacağı ICOFORT/ICOMOS buluşmasının yurt içi ve yurt dışında bulunan farklı üniversitelerden birçok UNESCO Kültür Mirası uzmanları, sivil toplum kuruluşlarından ve kamu kurumlarından konunun uzmanı akademisyenler ve araştırmacıların katılımı gerçekleştirilecek.
     Amacımız, binlerce yıllık tarihe mal olmuş Diyarbakır Surlarını UNESCO Kültürel Miras Listesine kalıcı olarak girebilmesini sağlamak. Diyarbakır Surlarının geçmişi, bu günü ve UNESCO Kültür Mirası adaylık sürecinin en iyi şekilde ilerlemesi için yapılan çalışmalar konunun uzmanları tarafından masaya yatırılacak. Onların gözüyle UNESCO süreci tartışılacak ve fikirler sunulacak. Ülkemizde ilk kez Diyarbakırda yapılacak olan ICOFORT/ICOMOS buluşması oldukça önem taşıyor.
    
     Muhabir: Aziz Aslan / Nurten Aslan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Diyarbakırda ICOFORT/ICOMOS buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER