Diyarbakırda uyuşturucu, sigara ve akaryakıt kaçakçılığı

Diyarbakırda uyuşturucu, sigara ve akaryakıt kaçakçılığı -Diyarbakır Valisi Toprak: 34 ayrı operasyonda 704 kilogram kubar esrar ile 11 kilo kubar esrar ele geçirilmiştir -Bölücü terör örgütünün kaçakçılık suçlarından mali kayna


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Bölücü terör örgütünün kaçakçılık suçlarından mali kaynak sağladığı, kaçakçılık yapan şahıslardan, sınırdan geçen her kaçak sigara için para aldığı bilinmektedir. Özellikle Kuzey Iraktaki denetimsizlik terör örgütünün bu noktadaki faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır dedi.
     Toprak, Emniyet Müdürü Recep Güven ile birlikte Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince ele geçirilen esrar ve gümrük kaçağı sigaraların gazetecilere gösterimi sırasında yaptığı açıklamada, Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü Narkotik Suçlar Büro Amirliği görevlilerince, il dahilinde uyuşturucu madde kaçakçılığı ve ticareti yapan şahıs ile organizasyonlara yönelik olarak 23 Ekim-07 Kasım tarihleri 34 ayrı operasyon gerçekleştirdiğini söyledi.
     Sokak satıcıları olarak tabir edilen zehir tacirlerine yönelik olarak, sokak timleri tarafından da sürekli çalışmalar yapıldığını belirten Toprak, şöyle dedi:
     34 ayrı operasyonda 704 kilogram kubar esrar ile 11 kilo 530 gram toz esrar ele geçirilmiştir. 60 kök hint keneviri bitkisinin ele geçirildiği operasyonlar kapsamında yakalanan 36 şüpheli şahıstan 17si mahkemece tutuklanmış, 17 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verilmiştir. Olayla bağlantılı olduğu tespit edilen 2 şüphelinin yakalanması yönünde çalışmalar devam etmektedir. İlimizde özellikle şehir planı açısından düzensiz olan ve çarpık yapılaşmanın olduğu bölgelerde uyuşturucu madde satımının yapıldığı bilinmektedir. Öncelikli hedeflerimizin başında gelen, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı zehirleyen, ilimiz genelinde uyuşturucu satıcılığı yapan ve sokak satıcıları tabir edilen zehir tacirlerine yönelik Narkotik Suçlar Büro Amirliği sokak timlerince aynı tarihler arasında, sorumluluk bölgemiz içerisinde bulunan okul önleri, park ve bahçeler, sur dipleri ve metruk binalarda yapılan kontrollerde fişek halinde 3 kilo 546 gram esrar ele geçirilmiştir. Operasyonlar kapsamında torbacı tabir edilen sokak satıcısı konumundaki 10 şüpheli şahıs ile uyuşturucu kullanıcısı konumundaki 27 şüpheli şahıs yakalanmıştır. Adli makamlara sevk edilen 10 şüpheliden 5 şüpheli tutuklanmış, 5 şüpheli hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiştir.
    
     -Gümrük kaçağı sigara ve akaryakıt-
    
     Toprak, Diyarbakırın sigara kaçakçılığı suçu açısından yüksek potansiyeli olan bir il konumunda olduğunu kaydetti.
     Nüfus yoğunluğu, düşük gelir seviyesi ve sigara kullanım alışkanlığının yüksek olması nedeniyle kentin kaçak sigara için pazar özelliği gösterdiğini, kaçak sigaranın Doğu ve Güneydoğu illerinde bulunan giriş noktalarından batıya yapılacak sevkıyatlar göz önünde bulundurulduğunda, bölgenin batıya açılan kapısı olarak göründüğünü vurgulayan Toprak, şunları söyledi:
     İlimizde 12 Eylül- 02 Kasım tarihleri arasında yapılan planlı çalışmalarda toplam 103 olayda piyasa değeri yaklaşık 2 milyon lira 714 bin 414 paket sigara ele geçirilmiş, bu olaylarda 126 şahıs hakkında yasal işlem yapılmış ve suçta kullanılan 38 araca el konulmuştur.
     Toprak, halkın temel ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, yol, su, elektrik gibi ihtiyaçların toplanan vergilerden sağlandığını, ülkenin en büyük vergi kalemlerinden birinin ise sigaranın da içinde bulunduğu tekel ürünlerinin oluşturduğunu ve gümrük kaçağı sigara ticaretinin ülke ekonomisine milyonlarca lira vergi kaybına sebep olduğunu bildirdi.
    
     -Kuzey Iraktaki denetimsizlik terör örgütünün bu noktadaki faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır-
    
     Toprak, bölgedeki kaçakçılıkta elde edilen kazancın önemli bir kısmının terör örgütüne akmakta olduğunu söyledi.
     Sigara kaçakçılığının vergi oranlarının yüksek olması nedeniyle kar marjı yüksek bir suç olduğunu anlatan Toprak, sözlerine şöyle sürdürdü:
     Bölücü terör örgütünün; Kaçakçılık suçlarından mali kaynak sağladığı, kaçakçılık yapan şahıslardan, sınırdan geçen her kaçak sigara için para aldığı bilinmektedir. Özellikle Kuzey Iraktaki denetimsizlik terör örgütünün bu noktadaki faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır. Okulları yakarak ülkemize zarar vermeye çalışan terör örgütü, sigara kaçakçılığı suçuyla da toplumun eğitim alma hakkına saldırmaktadır. Sigara kaçakçılığı halk gözünde basit bir ekonomik suç olarak görünse de aslında sonuçları sadece ekonomik değildir. Nasıl sigaradan elde edilen vergi devlet için önemli bir gelir olarak kaydediliyorsa, terör örgütü de finansman sağlamak için bu suça iştirak etmektedir. Dolayısıyla kaçak sigara için harcanan her bir kuruş terör örgütünün de finansmanı sağlamaktadır. Bu suçun bu açıdan da değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Emniyet olarak sigara kaçakçılığı ile mücadeleyi terörle mücadelenin önemli bir aşaması olarak kabul etmekteyiz.
     Toprak, ayrıca Diyarbakırda gerçekleşen akaryakıt kaçakçılığı suçları ile ilgili yapılan çalışmalarda, 2012 yılı içerisinde toplam 19 olayda piyasa değeri yaklaşık 640 bin lira olan 160 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini, bu olaylarla ilgili 28 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını ve 10 araca el konulduğunu da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Nail Kadırhan - Ümit Özdal
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER