Diyarbakırdan Afrikaya ticaret köprüsü

Diyarbakırdan Afrikaya ticaret köprüsü -Afrika ile ticaret köprüsü kurmak amacıyla DİGİAD tarafından 25 işadamının katılımıyla Kenya ve Burundiye gezi düzenlendi -Gezide, çeşitli temaslarda bulunan işadamları, tarım ürünler


DİYARBAKIR (A.A) - Afrika ile ticaret köprüsü kurmak amacıyla Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) tarafından 25 işadamının katılımıyla Kenya ve Burundiye gezi düzenlendi.
     Diyarbakırlı işadamları Afrika ile ticaret köprüsü kurmak için önemli bir adım attı. DİGİAD, Güneydoğuda istihdam ve ihracat imkanlarını artırmak için üyelerini Doğu Afrikaya götürdü. Diyarbakırlı 25 işadamıyla Kenya ve Burundiye gezi düzenleyen DİGİAD, ihracat konusunda önemli bağlantıların yapılmasını sağladı.
     Kenyanın başkenti Nairobide Ticaret Bakanlığı ve Yatırım Destek Ofisini ziyaret eden işadamları, ülkedeki ticari imkanlar hakkında bilgi aldı.
     Diyarbakırlı işadamlarını makamında ağırlayan Kenya Ticaret Bakan Yardımcısı Abdulrazak Adan Ali, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sürekli arttığını söyledi.
     Türk Hava Yollarının Nairobi ve liman şehri Mombassaya direk uçuş başlattığını anlatan Adan Ali, işadamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
     Kenyanın, Uganda, Tanzanya, Burundi ve Ruanda ile gümrük birliği kurduğunu belirten Adan Ali, Yani buraya gelen bir işadamı 5 ülkeye gümrüksüz mal satabilir. Malların ticareti, hareketi tamamen serbesttir. Ayrıca Sudan, Kongo ve Etyopyaya buradan mal göndermek mümkün. Kenyada şirket kuran bir kişi aynı anda birçok ülkeye ulaşma fırsatına kavuşuyor dedi.
     Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA) bünyesindeki 19 ülkeye Kenya üzerinden gümrüksüz satış yapılabildiğinin altını çizen Adan Ali, kota sınırlamasına takılmadan Avrupa ve Amerika pazarına ulaşma imkanına da sahip olduklarını aktardı.
     DİGİAD Başkanı Alaattin Korkutata da Diyarbakırdaki yatırım imkanları konusunda bilgi verdi. Korkutata, madenler, mermer ve tarım alanlarında işbirliği yapılabileceğini anlattı.
     Görüşmede, Kenya Yatırım Destek Ofisi yöneticisi Roges Amisi ülkedeki ticari fırsatlar konusunda brifing verdi.
     İşadamları, Kenyada Türkiyeden gelen gönüllülerin kurduğu okulları da gezdi. Nairobideki Light Akamedi öğrencileri Diyarbakırlı işadamlarına bir gösteri sundu. Kenyalı bir öğrencinin söylediği Kürtçe türkü ile Diyarbakır yöresine ait halk oyunu gösterisi ayakta alkışladı.
    
     -Burundi ziyareti-
    
     İşadamları daha sonra Birinci Dünya Savaşından sonra Belçikanın sömürgesi olan ve ancak 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Burundiye geçerek, özellikle inşaat sektörü, tarım ve enerji alanları üzerinde durdu.
     İşadamlarını ağırlayan başkent Bujumburanın Ticaret Odası Başkanı Nuzaneza Antoine, ülkesinin her türlü yatırıma açık olduğunu belirtti.
     Hidro elektrik santrali kuran yatırımcılara devletin alım garantisi verdiğini anlatan Antoine, inşaat, mobilya ve tarım sektörlerinde de büyük fırsatlar bulunduğunu kaydetti.
     Gezide, Kenya ve Burundide ikili görüşmeler yapan işadamları, farklı alanlarda somut projeler hazırlamak konusunda mutabakata vardı. Alçı sektöründe Avrupanın en büyük fabrikasına sahip olan Diyarbakırdaki Karlis firması, Doğu Afrikaya yapı kimyasalları ihraç etmeye hazırlanıyor. Gezi ile işadamları, tarım ürünleri ve inşaat alanlarında da önemli işbirliği imkanlarına kavuştu.
    
     Muhabir: Behçet Güngör / Nurten Aslan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Diyarbakırdan Afrikaya ticaret köprüsü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER