Doğal yara iyileştirici civanperçemi

Doğal yara iyileştirici civanperçemi -Türkiyede yaklaşık 50ye yakın türü olduğu belirtilen ve doğal ortamda yetişen civanperçemi bitkisinin yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu bildirildi -ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Ü


ADANA (A.A) - Volkan Kaşık - Doğal ortamda yetişen ve Türkiyede yaklaşık 50ye yakın türü olduğu belirtilen civanperçemi (Anchusa L) bitkisinin, pek çok faydasının yanı sıra yara iyileştirici özelliğe sahip olduğunun bilindiği bildirildi.
     Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel ilaç olarak değerlendirilen civanperçeminin Türkiye genelinde çeşitli renklerde 50ye yakın farklı türünün bulunduğunu söyledi.
     Düzenli, civanperçeminin halk arasında bölgelere göre değişen çok sayıda isminin bulunduğunu belirterek, akbaşlı, binbir yaprak otu, barsama otu, kandil çiçeği, tilki kuyruğunun bu isimlerden bazıları olduğunu ifade etti.
     Bitkisel ilaç olarak değerlendirilen civanperçeminin yara iyileştirici özelliğe sahip olduğunu belirten Düzenli, bitkinin Kuzey ve Doğu Anadoluda yetişen türlerinin bu iş için daha çok kullanıldığını da kaydetti.
     Düzenli, bitkinin yara iyileştirici özelliğinin yanı sıra hemoroid ağrılarını da dindirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
     Civanperçeminin idrar artırıcı, iştah açıcı, gaz söktürücü, regl sancılarına iyi geldiği belirtiliyor. Bu bitkinin faydaları hakkında çok sayıda bilgi var ancak, bunların araştırılması gerekiyor. Bitkisel ilaç olarak değerlendirilen ve yara iyileştirici özelliği bulunduğu belirtilen civanperçemi ilaç olmaya aday bitkiler arasında yer alıyor. Bitkinin faydalarının tam olarak öğrenilebilmesi için kesinlikle bilimsel süzgeçten geçirilmesi gerekiyor. Bunun için de en kısa zamanda bu yönde Türkiye bitkilerini araştıran bir merkezin kurulması gerekiyor. Bu merkez tam teçhizatlı olacak ve ilgili tüm bilim dallarını temsil eden kişilerden oluşacak. Aynı zamanda da lisans üstü seviyede araştırmalara açık olacak ve olmalı.
     Düzenli, bitkinin uçucu faydalı bir yağ içerdiğini, bu yağında bitkinin çiçeklerinde ve yapraklarında bulunduğunu anlatarak, Bu organlar kurutulup, kaynatılarak kullanılıyor. Ne var ki bu yağın miktarının mevsime, yetiştiği yerin ekolojik özelliklerine ve civanperçeminin çeşidine göre değişebileceğinin unutulmaması gerek dedi.
     Civanperçeminin zararsız bir bitki olduğunu anlatan Düzenli, Bitkisel tedavide kullanılan bu tür bitkilerin aynı kimyasal ilaçlar gibi miktarı, kullanacak kişinin yaşı, kullanım şekli çok önemli. Bu konuda vatandaşlara önerim yan etkisi olmayan, gerçekten deneme sınama yöntemi ile her şeye rağmen kabul edilmiş bu tür bitkileri kullanmaları diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Doğal yara iyileştirici civanperçemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER