Doğru kurulmayan soba zehirliyor

Doğru kurulmayan soba zehirliyor -Havaların soğumasıyle birlikte ev ve iş yerlerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmamasından kaynaklandığı belirtildi


MERSİN (A.A) - Havaların soğumasıyla birlikte ev ve iş yerlerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmamasından kaynaklandığı belirtildi.
     Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Alper Turna, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşandığını ve çok sayıda insan hayatını kaybettiğini hatırlattı.
     Karbonmonoksidin kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olduğu için özellikle uykudayken fark edilmesinin güç olduğunu belirten Turna, şunları kaydetti:
     Sobaların yanlış kurulumu, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerini artırmaktadır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynamaktadır.
     Turna, sobaların aşırı doldurulmaması gerektiğini dile getirerek, Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Doğru kurulmayan soba zehirliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER