Dokuduğu kilimlerde 55 yıllık özlemleri gizli

Dokuduğu kilimlerde 55 yıllık özlemleri gizli -Başmakçı ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki kadın, hayata dair sıkıntı, özlem, mutluluk gibi duygularını, 55 yıldır dokuduğu kilimlerin desenlerine yansıtıyor -Dokuma ustası Sultan Özgenç: Ç


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Esma Eser - Afyonkarahisarın Başmakçı ilçesinde 55 yıldır kilim dokuyan 70 yaşındaki kadın, kilimlerinin desenlerine, hayata dair sıkıntı, özlem, mutluluk gibi duygularını işledi.
     İlçeye bağlı Çığrı köyünde yaşayan Sultan Özgenç (70), AA muhabirine, konuşmayı pek sevmediğini, konuşmak yerine kilimlerle duygularını ifade etmeyi tercih ettiğini söyledi.
     Kilimlerinin rengi ve işlenişinden, dokuduğu dönemdeki ruh halinin çok kolay anlaşıldığını belirten Özgenç, motiflerin içine dert, sıkıntı ve gözyaşının yanı sıra mutlulukları da gizlediğini bildirdi.
     Özgenç, 55 yıldır kilim dokuyarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştığını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Çocuklarım gurbete çalışmaya ve asker ocağına vatan borcu ödemeye gittiğinde, kızlarım gelin olduğunda, onlara olan hasret ve gözyaşlarımı, dokuduğum kilimlerle anlattım. Babamın marangoz dükkanında çırak olarak çalışırken tanıştığım eşime olan duygularımı da kilimlerime yansıttım. Şimdi ömür küçüldü, kilim küçüldü ve heybe kadar oldu. Allah öbür dünyaya imanla göçürsün. Adımlarım daralınca yaptıklarım da azalıyor. Gönlüm hükmediyor ama gücüm yetmiyor. Elimden geldiği kadar bu yaşımda da kilim dokumaya, bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Kilim ya da heybe dokumam için gelenleri boş çevirmemeye çalışıyorum. Eskisi gibi olmasa da kilim, heybe dokumaya devam ediyorum.
    
     -Kederini soluk, mutluluğunu canlı renklerle anlatıyor-
    
     Kederli olduğunda soluk, mutlu olduğunda ise canlı renklerden kilimler dokuduğunu anlatan Özgenç, yaşadığı hayatı, en iyi kilimlerinin anlatabileceğini kaydetti.
     Özgenç, yaşının ilerlemesiyle kilim dokumada zorlandığı için küçük heybeler dokumaya başladığını, şimdi hayallerini heybelere yaptığı motiflerle ifade ettiğini bildirerek, Kazandığım paralarla torunlarıma harçlık veriyorum. Kendilerine istedikleri gibi hediyeler alsınlar istiyorum dedi.
     İnsanın, duygularını en güzel ifade etme yolunun bir işle uğraşmak olduğuna işaret eden Özgenç, kendisinin kilim dokuyarak mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Dokuduğu kilimlerde 55 yıllık özlemleri gizli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER