DTO Yönetim Kurulu Başkanı Özer:

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Özer: -Yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanununda kefalet için eşin rızası şartı aranması, ticari hayatı olumsuz yönde etkileyebilir


DENİZLİ (A.A) - Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, 1 Temmuzda yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanununda, kefalet için eşin rızası şartı aranmasının ticari hayatı olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.
     Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilgili kanunun 584-üncü maddesinde Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir hükmünün yer aldığını belirterek, eşlerden birinin kefil olması için diğerinin yazılı izninin gerekmesinin sıkıntıları beraberinde getireceğini savundu.
     Özer, ticaretin içinde olan eşlerden izin alınırken herhangi bir problem olmayacağını ancak ticaretle uğraşmayan eşlerden izin alınırken çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
     Eş şartı, ev, iş yeri veya araba alırken veya üçüncü kişilere kefil olurken aranmalı. Bu izin, aile bütünlüğünü ve varlığını koruyacaktır. Yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanununda kefalet için eşin rızası şartı aranması, ticari hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Eşlerden birinin normal ticari faaliyetini yürütürken banka veya finans kurumuna kredi için başvuruda bulunması sırasında eş, bilgi yetersizliği sebebiyle buna karşı çıkabilir ve dolayısıyla da ticaret için gerekli olan kredi alınamaz, böylece de ekonomide ciddi sıkıntılar oluşabilir. Ticari hayatın sekteye uğramaması adına bir an önce düzenleme yapılması gerekmektedir.
    
     Muhabir: Fatma Karakış / Seyhan Kurtman
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber DTO Yönetim Kurulu Başkanı Özer: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER