Dünyanın yeşil fasulyesi Derbentten

Dünyanın yeşil fasulyesi Derbentten -Amerikan yeşil fasulyesiyle ünlü Derbent ilçesinde üretilen fasulyeler, konserve olarak ya da dondurularak yurt dışına ihraç ediliyor


KONYA (A.A) - Konyanın Derbent ilçesinde üretilen Amerikan yeşil fasulyesi, iç piyasanın yanı sıra konserve olarak ya da dondurularak yurt dışına da ihraç ediliyor.
     Yeşil fasulye hasadının başladığı ilçede üreticiler ayıklayıp temizledikleri ürünlerini ilçe merkezindeki müstahsil pazarına getiriyor. Buradan bir kısmı iç piyasaya gönderilen fasulyenin bir kısmı da fabrikalara gönderilerek yurt dışına ihraç ediliyor.
     Fasulye tedarikçisi bir firmanın yetkilisi olan Mehmet Özoğul, Derbentte yetişen fasulyenin son zamanlarda yurt içi ve yurt dışında adını duyurduğunu söyledi.
     Üretimin yüksek kesimlerde yapılmasının ürüne farklı bir tat kattığını dile getiren Özoğul, Bu özelliği nedeniyle son dönemde birçok alıcı firma, adres olarak Derbenti seçmeye başladı dedi.
     Yeşil fasulyenin bir marka olabilmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini de dile getiren Özoğul, şunları kaydetti:
     Derbent yeşil fasulyesinin tanıtımı yeni yeni olmaktadır. Önümüz açılırsa, yani çiftçinin altyapısı daha iyi hale getirilirse, tarım desteği biraz daha fazla olursa, verimin ve kalitenin daha da artmasının yanı sıra ürünün daha yüksek fiyatlarda alıcı bulacağı kanaatindeyim. Burada çevresiyle birlikte yılda 5 bin tona yakın bir üretim yapılabilir. Şu ana kadar sadece bizim firmamızın alım yaptığı ürün 250 tonun üzerinde oldu. Bizim gönderdiğimiz ihracatçı firmalar ise, ürünün yüzde 65-70lik bölümünü yurt dışında değerlendiriyor. Derbentin fasulyesi, firmamız dondurulmuş gıda üzerine çalıştığı için İngiltere, İsviçre, Rusya da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.
     Derbentte yetişen fasulyenin sofralık olarak tüketilebildiği gibi dondurularak, konservesi ve turşusu yapılarak da değerlendirilebildiğini kaydeden Özoğul, buradaki ürünün çok dayanıklı olmasıyla da tercih sebebi olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir : Şeref Yaşar / Muzaffer Çağlıyaner
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Dünyanın yeşil fasulyesi Derbentten Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER