Ebrar bebeği, genetik eşleştirilmiş kardeşi kurtaracak

Ebrar bebeği, genetik eşleştirilmiş kardeşi kurtaracak -Konyada bir anne, ilik nakli yapılmazsa ölecek 7 aylık kızı Ebrar için, genetik tüp bebek tedavisiyle hamile kalmaya karar verdi -Doğacak çocuğun da hastalıklı dokular taşımama


KONYA (A.A) - Metin Bolat - Konyada bir anne, doğuştan nadir görülen kemik iliğinin yetersizliği sendromu nedeniyle ilik nakli yapılmazsa yaşamı tehlikeye girecek 7 aylık kızı Ebrar için, hastalıklı dokuları ayıklanmış genetik tüp bebek tedavisiyle hamile kaldı.
     Anestezi teknisyeni 22 yaşındaki Şeyda ile 32 yaşındaki Yener Ceylan çiftinin 7 ay önce çocukları Ebrar dünyaya geldi.
     Doğumundan bu yana sürekli kan değerleri düşük olan Ebrarın kemik iliğinin yeteri kadar çalışmadığından şüphelenildi.
     Kemik iliği nakli yapılmadığında hayatını kaybedecek Ebrar bebek için anne ve babada doku uyumu arandı. Yapılan tahliller olumsuz çıkınca aile, hematoloji doktorlarının tavsiyesiyle Ebrar için bir çocuk daha dünyaya getirmeye karar verdi.
     Bebeğini hayatta tutmak için Konya Eurofertil Tüp Bebek Merkezine başvuran genç kadın, hastalıklı dokuları ayıklanmış genetik tüp bebek tedavisiyle bir ay önce hamile kaldı.
     Şeyda Ceylan doğum yaptıktan sonra Ebrara, kardeşinden alınacak ilik nakledilecek.
    
     -Her şey kızını hayatta tutabilmek için-
    
     Şeyda Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızında doğduktan sonra sarılık başladığını, birkaç defa tedavi gördüğünü söyledi.
     İdrar ve kakasındaki çıkışlar yetersiz olunca tahlil yapıldığını belirten Ceylan, tahlillerde kanındaki pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin düşüklüğünün fark edildiğini bildirdi.
     Kızına sürekli kan verildiğini anlatan Ceylan, şunları kaydetti:
     Ebrarın kan değerleri bir türlü istenilen seviyeye ulaşmadı. Çocuk hematoloji doktorları tedaviye başladı. Kırmızı ve diğer kan hücrelerinde düşüklük devam etti. Kemik iliğinde farklı hücreler görüldü. Enfeksiyon ve kanama açısından çok korkuluyordu. Almanyaya tahliller gönderildi. Sonrasında bize HLA doku uyumlu kardeş önerdiler. Biz de genetik tüp bebek tedavisine başvurduk. Aylardır kızımın iyileşmesi için mücadele veriyoruz. Hamile olduğumu öğrendiğimde çok mutlu oldum. Kızım doğduğundan bu yana vücuduna kan aldı. Ebrar çok zor şeyleri kaldırdı.
    
     -Genetik haritası çıkarıldı-
    
     Tüp bebek merkezinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Sami Gürbüz de ailenin ikinci çocuklarının da hastalığı taşıyabileceği ihtimaline karşı kendilerine başvurduğunu ifade etti.
     Genetik tüp bebek tedavisine karar verdiklerini belirten Gürbüz, bebeğin sürekli kan aldığı için, kandan genetik yapısını bilemediklerine dikkati çekti.
     Anne ve babanın kan hücreleri, küçük Ebrarın da yanak içi ve saç dokusundan örnek alındığını aktaran Gürbüz, Ebrarın genetik haritası çıkarıldı. Daha sonra ortaya çıkan embriyolar mikroskop altında uzun süre incelendi. Genetik olarak Ebrar bebek ile uyumlu olanı anneye naklettik. Genç kadın, kemik iliği uyumlu bir çocuğa hamile dedi.
    
     -Doğuştan görülmesi nadir bir durum-
    
     Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümran Çalışkan, Ebrar bebeğe, hastalığının kesin teşhisinin konulamadığını bildirdi.
     Ancak çocukta doğuştan kemik iliği yetersizliği sendromunun bulunduğunun altını çizen Çalışkan, Erişkinlerde görülebilen hastalığın bir çocukta, üstelik doğuştan görülmesi nadir bir durumdur. Çocuk, ilik nakli yapılmadıkça sürekli bir hayati risk taşıyor. Bu yüzden kardeşten yapılacak ilik nakli daha uyumlu olacağından aileye yeni bir çocuk önerisinde bulunduk. Ailenin başka çocuğu da yok. Ebrara HLA doku grubu uyumlu kök hücresi olan kardeşten nakil yapılacak diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Ebrar bebeği, genetik eşleştirilmiş kardeşi kurtaracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER