EBSO Meclisi

EBSO Meclisi -TÜİK İzmir Bölge Müdürü Yaka: -Enflasyon (TÜFE) sepetinde ağırlık yüzde 2 ile ekmekte -EBSO Başkan Vekili Gökçüoğlu: -Alsancak Stadının yıkılarak yerine AVM kurulmasına karşıyız


İZMİR (A.A) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, enflasyon (TÜFE) sepetinde en büyük ağırlığın yüzde 2 ile ekmekte olduğunu söyledi.
     Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) temmuz ayı olağan meclis toplantısına konuk olan Yaka, Ekonomik Faaliyet Sınıflaması (NACE Rev.2) konusunda sanayicilere sunum yaptı. Sınıflamaların ortak konuşma dili adına yapıldığını belirten Yaka, Herkesin aynı standardı kullanması amaçlanıyor. Bütün AB ülkeleri bu sistemi kullanmak zorunda. Tam üyeliğin şartlarından biridir dedi.
     TÜİKin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Rıdvan Yaka, çok zengin bir veri tabanına sahip bulunduklarını, verileri iş dünyası ile paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi. Yaka, tuttukları envanterle hangi gümrükten malın ne miktarda ne değerde geldiğini ya da gittiğinin görülebildiğini vurguladı.
     Yaka, sanayicilerin sorularını da cevapladı. Bir sanayicinin enflasyonun sağlıklı hesaplanıp hesaplanmadığıyla ilgili bir soruya, hesaplamanın bilimsel verilerle yapıldığını kaydetti.
     TÜFE sepetinde 445 ürünün bulunduğunu, en büyük ağırlığın yüzde 2 ile ekmekte olduğunu anlatan Yaka, Son yıllarda azalsa da enflasyon sepetindeki ürünler arasında en yüksek ağırlık şu anda ekmekte. Ekmek fiyatı yüzde 100 artarsa bu enflasyona yüzde 2 olarak yansır cevabını verdi.
     Yaka, enflasyon sepetteki ürünlerin daha önce 5 yılda bir değiştirildiğini, 2003 yılından bu yana yılda bir sepetin yenilendiğini kaydederek, Tamamen bilimsel bir çalışmayla enflasyon oranı ortaya çıkarılıyor. Bu konudaki eleştiriler ne yazık ki sistemi tanımamaktan, kulaktan dolma bilgilerden kaynaklanıyor diye konuştu.
    
     -Stadın yerine AVMye karşıyız-
    
     EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, yaptığı konuşmada, Alsancak Stadının yerine AVM yapılmasına karşı olduklarını söyledi.
     Bu stadın İzmirin simge yerlerinden biri olduğunu anlatan Gökçüoğlu, şunları belirtti:
     Stadın yıkılarak AVM yapılması isteğini anlamakta zorlanıyoruz. İzmirin göbeğinde böylesine büyük bir alışveriş merkezini kruvaziyer turizmi için açıklamak çok zordur. Bunu iyi niyetli bir çaba olarak görmek mümkün değildir. Ekrem Demirtaş, İzmirin en büyük hastalığı bilmeden konuşmaktır demiş başkanıma (Ender Yorgancılar) hitaben. O hiçbir şeyi bilmeden konuşmaz. Bazıları bilmeden kurdukları şirketlere baksın. İZAİRin mağdurları arasında sağlığını kaybedenler var. Bilerek şirket kurmak lazım.
     Gökçüoğlu, stadın yıkılması zaruriyse buranın İzmirin misyonuna hizmet edecek şekilde konser, toplantı salonları olarak değerlendirilmesini istedi.
     Avrupa krizinin giderek derinleştiğini anlatan Gökçüoğlu, Tabiri caizse giderek sarpa saran bir Avrupa kriziyle karşı karşıyayız. Diğer yandan, Amerikadan Çine, Hindistana dair verilerde olumlu bir seyir yakalanabilmiş değil. Kuraklıktan kaynaklanan bir gıda krizi de cabası. Diğer yandan Suriye gerçeği siyasi riski her geçen gün artırmaktadır diye konuştu.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Tarkan Demir

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER