Ecdat yadigarı cami 5 asırdır hizmet

Ecdat yadigarı cami 5 asırdır hizmet veriyor -Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selimin Ridaniye Seferi sırasında Sakaryada kışlayan Veziri Yunus Paşa tarafından 1517de yaptırılan cami, 5 asırdır orjinalliğini koruyor -Taraklı Beledi


SAKARYA (A.A) - İzzettin Kömürcü - Mehmet Özcan - Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selimin Ridaniye Seferi sırasında Sakaryada kışlayan Veziri Yunus Paşa tarafından 1517de yaptırılan cami, 5 asırdır hizmet veriyor.
     Cittaslow Birliği Genel Sekreterliğince Sakin Kent ilan edilen Taraklı ilçesinde bulunan Yunus Paşa Camisi, Osmanlı mimarisinin inceliklerini ve zarafetini yansıtıyor.
     Kurşun motifleri nedeniyle halk arasında Kurşunlu Cami olarak da bilinen, Mimar Sinanın hazırladığı projeye göre inşa edilen tarihi caminin bir diğer özelliği ise termal su sistemiyle alttan ısıtmalı.
     Cami bahçesinde camide imamlık yapan çok sayıda alimin tarihi mezarı da bulunuyor.
     Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, AA muhabirine, caminin Osmanlı İmparatorluğundan kalan önemli bir eser olduğunu, caminin kubbesinin tamamının kurşundan yapıldığını söyledi.
     Bu cami, Taraklının Osmanlı mührüdür. Bence Yunus Paşa Cami, cami mimarisinde estetiğin sembolüdür. Kubbesi, minaresi, yüksekliği, kapı çerçeve revak uyumu, her şeyiyle estetik örneğidir diyen Özkaraman, caminin Sakaryada ibadete açılan en eski camilerden biri olduğunu, geçmiş yıllarda ilçedeki tüm yolların camiye çıktığını aktardı.
     Ahilik geleneği gereği çarşıdaki cadde ve sokakların camiye doğru yapıldığına dikkati çeken Özkaraman, Tarih boyunca Taraklıda yetişen hafızlar, bu camide eğitim görmüştür. İmamlık açısından da Kurşunlu Camide imamlık yapmak önemli bir kariyer sayılır. Saim Özelin babası Hüseyin Hafız, Cevat Hafız, Hafız Ahmet Sayın, Hafız Saim Özel, Hafız Ali Saraç bu camide yetişmiştir ifadelerini kullandı.
    
     -Yunus Paşa Camisinde çok değerli hafızlar yetişti-
    
     Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erkal ise caminin birçok hafıza eğitim veren kurs gibi hizmet verdiğini söyledi.
     Caminin geçmiş yıllarda tüm dini faaliyetlerin merkezi haline geldiğine işaret eden Erkal, Caminin bahçesi ilçenin kamu alanı, yani toplantı yeriydi. Yunus Paşa Camisinde eskiden en liyakatli hafızlar sabah namazından önce ve ikindi namazından sonra iki mukabele okurlardı. Böyle güzel hizmetler uzun yıllar bu camide yapıldı diye konuştu.
     Erkal, önemli hafızların camide kurs gördüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Eskiden hafızlar, sabah namazından önce ve ikindi namazından mukabele okurdu. Bu iki mukabeleden amaç, bütün cemaatin geçmişlerinin ruhuna dua, memleketin kaza bela musibetlerden korunması, bereketli ürünlerin alınmasına vesile olması içindi. Mukabelelerde erkeklerin yarısından fazlası, hanımların tamamı Kuran-ı Kerim tutarlar ve böylece güzel ağızlardan okunan Kuran ile hatalarını düzeltmek ve hatim indirmek amacı taşırdı. Yunus Paşa Camisinde çok değerli hafızlar yetişti. Hidayet Hafız ve Adil Hafız gibi niceleri burada ders aldı.
     Yunus Paşa Camisinde uzun yıllar imamlık yapar Hafız Ali Saraç da döneminin önemli isimlerinin mezarının cami bahçesinde bulunduğunu ifade etti.
     Saraç, cami kürsüsünün altında 3 önemli din adamının mezarının bulunduğuna işaret ederek, Hafız Cevat, Hafız Muhtar, Hafız Mehmet, Hafız Abdullah, Hafız Hüseyin, Hafız Saim, Hafız İrfan, hepsi büyük hafızlardı. Hepsi de vefat ettiler ve caminin bahçesinde mezarları. Ben müezzinliğimle beraber 41 yıl görev yaptım, bana bu camide görev yapma şerefi nasip oldu, Rabbimin büyük bit lütfü olarak şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Ecdat yadigarı cami 5 asırdır hizmet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER