Edirne Valisi Hasan Duruerin Balkan gezisi

Edirne Valisi Hasan Duruerin Balkan gezisi -Duruer, gezi kapsamında Kırcaalide yaşayan Türklerle bir araya gelerek, sorunlarını dinledi (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Edirne Valisi Hasan Duruer, beraberindeki heyetle düzenlediği Balkan gezisi kapsamında, Bulgaristanın Kırcaali kentinde yaşayan Türklerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
     Kırcaali Ömer Lütfü Kültür ve Sanat Derneğini ziyaret ederek, bölgede yaşayan soydaşların sorunlarını dinleyen Vali Duruere, bölgedeki işsizlik sonucu göç ve anadilde eğitimde yaşanılan sıkıntılar aktarıldı.
     Burada sivil toplum örgüt temsilcileri adına konuşan Cebel Belediye Başkanı Bahri Recep Ömer, Batı Trakyada yaşayan soydaşların rahatça Türkçe eğitim almasına rağmen Bulgaristanda ana dilde eğitim konusunda sıkıntıların bulunduğunu söyledi.
     Ömer, sorunu aşabilmek için 1990 yılından bu yana mücadele ettiklerini ifade ederek, Bu mücadele için parti kurduk, çocuklarımızı okula göndermedik ancak sorun çözülmedi. Serbest seçmeli diye başlatıldı. Onda da bir oyunlar dönüyor, kitap dağıtılmıyor. Bu iş Türkiyemizin eli olmadan çözülmez dedi.
     Bölgedeki bir başka sorunun da işsizlik olduğuna işaret eden Ömer, Bizi buradan tankla topla gönderemediler ama çocuklarımız iş bulmak için Avrupaya gidiyorlar şeklinde konuştu.
     Edirne Valisi Hasan Duruer de ana dilde eğitim konusundaki sıkıntının, Bulgaristanın diğer bölgelerine yaptığı ziyaretlerde de dile getirildiğini anlatarak, devletin bu konu üzerinde durduğunu kaydetti.
     Ömer Lütfü Kültür ve Sanat Derneğinden Seyhan Mehmedov da Vali Duruere zeybek ekiplerinin kıyafeti olmadığı belirterek, kıyafet talepleri olduğunu iletti. Vali Duruer de bunun üzerine, Gelecek hafta Edirneye gel. Kaç kişilik zeybek elbisesi gerekiyorsa al getir dedi.
    
     -Kırcaali Belediyesini ziyaret
    
     Edirne Valisi Duruer başkanlığındaki heyet, daha sonra Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azizi ziyaret etti.
     Aziz, Kırcaali Belediyesi Meclis Salonunda yaptığı konuşmada, son yıllarda Türk yatırımcıların Kırcaaliyi seçtiklerini ifade ederek, bu yatırımların artarak devam etmesini istediklerini dile getirdi.
     Edirne Valisi Duruerde her iki bölgenin de potansiyeli olduğunu ve bunun karşılıklı işbirlikleriyle en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
     Kırcaali Müftülüğünü de ziyaret eden heyet, Yüksek İslam Şurası Başkanı Şabanali Ahmetten bölgedeki faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
     Şabanali Ahmet, Bulgaristan hükümetinden cüzi bir bütçe alabildiklerini dile getirerek, en büyük dayanaklarının Türkiyenin desteği ve Osmanlıdan kalan birkaç vakfın geliri olduğunu anlattı.
     Vali Duruer, önceki haftalarda başlattığı Balkan gezilerinde Yunanistan ve Bulgaristanda soydaşların yaşadığı kentleri gezerek, sorunları dinlemişti.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Edirne Valisi Hasan Duruerin Balkan gezisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER