Egeli çiftçiler, sanal pazarla teknolojiye ayak

Egeli çiftçiler, sanal pazarla teknolojiye ayak uydurdu -Nazillide çeşitli köylerden 20 çiftçi, ürünlerini internetten pazarlamak için proje geliştirdi -Proje yürütücüsü Akçayoğlu: -Müşterilerimizin yaklaşık yarısı Türkiyede


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci/Bahattin Albayrak - Aydının Nazilli ilçesinde yıllardır ürünlerinin hak ettiği değeri bulamamasından şikayet eden bir grup çiftçi, internetten satışa başladı.
     Nazilli Sepeti adı verilen projenin yürütücüsü Melih Akçayoğlu, AA muhabirine ailesinin geçimini çiftçilikle sağladığını, kendisinin de bilişim alanında eğitim aldığını, ticaretin her alanında pazar payını artıran internetin Türk tarımında yeteri kadar kullanılmaması nedeniyle bir proje başlattığını söyledi.
     Proje kapsamında Nazilli merkezi ve köylerinden ilaçsız, doğal ortamda üretim yapan 20 çiftçiyle biraraya geldiklerini, ürünlerin internetten satışı konusunda anlaştıklarını anlatan Akçayoğlu, projeye başlarken çok umutlu görünmeyen üreticilerin 6 ay gibi sürede ürünlerinin tamamına yakınının internetten satılmaya başlandığını görünce üretimi artırmaya başladığını anlattı.
     Ortak çiftçilerden ürünlerini nakit parayla teslim aldıklarını, mini, orta ve büyük boy olmak üzere ambalajladıklarını, internet sitesindeki talebe göre kargoya verdiklerine dikkati çeken Akçayoğlu, şöyle konuştu:
     Sistem sayesinde tüketici semt pazarlarında dahi bulamayacağı tazelikte ve lezzette ürünleri kapıdan teslim alıyor. Üretici ise pazarlama külfetine girmeden ürünlerini değeri üzerinden doğrudan tüketiciye gönderiyor. Üreticiler ürününe göre kilogram başına yüzde 25 ile yüzde 50 arasında avantaj elde ediyor. Mesela normalde 1 liraya sattığı pırasayı 1,5 liraya, 2 liraya sattığı ıspanağı 2,5 liraya satma fırsatı elde ediyor. Bunun dışında ürün ayağından alındığı için nakliye masrafından kurtuluyor.
     Pazara götürüp satamadığı malları geri getirme sıkıntısı oluşmuyor. Köylülere internetteki siparişlere göre hafta başında ne kadar mal hazırlaması gerektiğini söylediğimizden işler planlı gidiyor, mallar ziyan olmuyor. Çiftçiler bu sistemde çok önemli kazanç sağlıyor.
    
     -Sezon ürünleri kullanılıyor-
    
     Proje kapsamında sadece sezon ürünlerinin gönderildiğini, şu anda paketlerde karnabahar, lahana, pırasa, portakal, mandalina ve elma gibi ürünlerin bulunduğunu ifade eden Akçayoğlu, tarhana, salça gibi ürünleri de göndermeye başladıklarını kaydetti.
     İnternetten sipariş veren müşterilerin önemli bölümünün Türkiyede yaşayan yabancılardan oluştuğunu dile getiren Akçayoğlu, şöyle devam etti:
     Büyükşehirlerden çok ciddi talep alıyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmirden müşterilerimiz var. Kulaktan kulağa yayılıyor. İnsanlar arkadaşlarına tavsiye ediyor. Özellikle annelerin çalıştığı aileler semt pazarına gitmeden pazarlığını yapma imkanına kavuşuyor.
     Bu sistem Avrupada çok yaygın. Bu yüzden yabancılara çok tanıdık geliyor. Müşteri kitlemizin yaklaşık yarısı Türkiyede yaşayan yabancılardan oluşuyor.
    
     -Çiftçiler çok memnun-
    
     Yetiştirdiği ürünleri proje kapsamında pazarlayarak önemli avantaj elde ettiğini dile getiren Zeliha Denizli (52), pazar külfetinden kurtulduklarını belirterek şöyle konuştu:
     Bahçemizde yazın patlıcan, biber, domates, kışın ise karnabahar, ıspanak, pırasa, roka, tere, maydonoz, taze soğan ve portakal yetiştiriyoruz. Bu ürünleri pazar arabası veya buradaki at arabalarıyla pazarlara taşıyorduk. Her pazara gidemiyorduk. İnternet olunca malımı yerinde satıyorum. Komşularım da aynı şekilde veriyor, onlar da çok memnun.
     Pazardaki fiyatın daha üstüne vermiş oluyoruz, malımız değerleniyor.
     Çiftçi Nasuh Ongüner (47) ise ürünlerini bahçelerinden satma imkanı bulduklarını, pazarda satışa göre avantaj sağlayıp peşin para elde ettiklerini belirtti.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Egeli çiftçiler, sanal pazarla teknolojiye ayak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER