Ekmek israfının önlenmesi

Ekmek israfının önlenmesi -Siirt Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız: Türkiyede bir yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğday heba oluyor


SİİRT (A.A) - Siirt Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız, Türkiyede bir yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğday heba oluyor dedi.
     Ayyıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmeğin insanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu ve özellikle Türkiyede sofralardan eksik edilmediğini, ancak ekmeğin büyük bölümünün çöpe atılarak israf edildiğini söyledi.
     Çöpe atılan 1 kilogram ekmek ile 4 kilogram yem alınabileceğini, israfın önlenmesi ile ülke ekonomisinin gelişimine büyük katkı sağlanacağını vurgulayan Ayyıldız, şöyle konuştu:
     Ekmek israfı önlenebilirse daha az alanda buğday ekimi yapılacak, bunun yerine başka ürün ekilerek ya da dikilerek ihtiyacımız olan başka bir ürünün karşılanma oranı artırılabilecektir. Ekmeğin çöpe atılmasındaki en önemli faktörler, gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve saklama kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfında yüzde 70 oranında yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır. İlimizde de bu israf oldukça yüksek oranlara varmaktadır. Bir zamanlar kutsal olarak bellediğimiz ekmeği maalesef son yıllarda gönül rahatlığı ile çöpe atıyoruz. Türkiyede bir yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğday israf ediliyor. İsrafı önlemek için toplumsal bir bilinç şarttır.
     Ayyıldız, Fırıncılar Odası Başkanlığı ile ekmek israfına yönelik çeşitli faaliyetler planladıklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Nurten Aslan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Ekmek israfının önlenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER