Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: " Mayıs ayından sonra İMF ile masadaki yerimizi değiştiriyoruz. Şimdi biz İMFye sizin için biz ne yapabiliriz diyeceğiz" -"Türkiye dünyada bir marka oldu. Türkiye bunu siyasi istikrarla, ekonomi


DENİZLİ (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiyenin Ak Parti hükümeti döneminde 10 yılda önemli değişimler yaşadığını belirterek, "Mayıs ayından sonra İMF ile masadaki yerimizi değiştiriyoruz, şimdi biz İMFye sizin için biz ne yapabiliriz diyeceğiz" dedi.
     Bakan Çağlayan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Birtan Şahanın sahibi olduğu firmanın açılışına katıldı.
     Konuşmasında, 27 yıl sanayicilik yaptığını, iş dünyasının içinden geldiğini ifade eden Çağlayan, bakanlığı döneminde dünyanın çevresinde 50 tur attığını, Türkiyenin ekonomik başarı hikayesini tüm dünyaya yazdırdıklarını söyledi.
     Krizde Avrupada 4 milyon kişinin işini kaybettiğini, Türkiyede ise 5 milyon insanın işe kavuştuğunu belirten Bakan Çağlayan, "Bugün Avrupa ekonomileri adeta bir çöküntü içinde. Avrupa ekonomilerinin kriz öncesi döneme dönmeleri nereden bakarsanız en az 5 ile 10 yılını alacak. Bugün Avrupanın birçok ekonomisinin kriz öncesi döneme dönmesi için daha 5-10 fırın ekmek yemesi gerekiyor. Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarını sağlayarak dünyadaki krize adeta meydan okudu" dedi.
     Türkiyenin Ak Parti hükümeti döneminde 10 yılda önemli değişimler yaşadığını ifade eden Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Türkiyenin son 40 yılında bırakın ekonomide başarıyı, 1 milyar dolar borç için İMFnin kapısında bekleyen bir ülkeydi. 2002de İMFye 23,5 milyar dolar borçlandırılmış, 1 milyar dolar borç alamasa memurunun maaşını ödeyemeyecek durumdaydı. Bugün Türkiye, 10 yıl öncesiyle mukayese edilmeyecek kadar gelişti. Hükümetimiz bırakın İMFden borç almayı, geçmiş hükümetlerin 23,5 milyar dolar borcunu ödedi. En son taksiti de 15-20 gün içinde İMFye ödenecek. Türkiye, son yıllarda tarihinde ilk defa İMFden borç almadan, borcunu ödeyen, hatta kredi veren bir ülke haline döndü. Mayıs ayından sonra İMF ile masadaki yerimizi değiştiriyoruz, şimdi biz İMFye sizin için biz ne yapabiliriz diyeceğiz.
     Merkez Bankasının kasasında 130 milyar dolara yakın birikim var. Ak Parti hükümeti Türkiyeyi yeniden yapılandırdı, gündemini kendi yazan bir ülke haline getirdi. Türkiye şimdi borç almadığı için emir almayan bir ülke oldu. 10 yıl önce Türkiyenin yerini dahi bilmeyenler, şimdi ekonomik başarıyı nasıl sağladınız diye bize soruyorlar. Türkiye deyince Recep Tayyip Erdoğan ismini söylüyorlar. Türkiye dünyada bir marka oldu. Türkiye bunu siyasi istikrarla, ekonomik istikrarla sağladı. Daha gideceğimiz mesafe var."
     Türkiyenin milli gelirini 3, ihracatını 4 katına çıkardığını, krizde gemisi karaya oturmadan ekonomisi güçlenerek çıktığını ifade eden Bakan Çağlayan, Türkiyenin şimdi terör konusunda da elini taşın altına koyduğunu kaydetti.
     "Bunu ancak cesur insanlar yapabilirdi" diyen Çağlayan şunları söyledi:
     "Keşke geçmişteki siyasiler, sayın Recep Tayyip Erdoğanın göstermiş olduğu cesareti göstermiş olsalardı. Türkiye, anaların gözünün yaşının dindiği, gençlerin ölmediği bir döneme süratle giriyor. Bundan kazanan Türkiye olacaktır. Tabii ki süreçte işimiz kolay değil. Türkiyenin gelişmesinden, büyümesinden, dünyanın önemli bir ekonomisi olmasından korkanlar, yurt dışındakiler ve onların buradaki uzantıları, maşaları zaman zaman tekere çomak sokabilecekler. Bu noktada Türkiye geri dönülmez bir sürece girmiştir. Şimdi bu Türkiyenin sosyal bir barışa, çözüm sürecine ihtiyacı var. 30 yıldır çektiğimiz terör meselesinin de sonlandırılması gerekiyor. Bu yolda başlamış olan süreç, son derece başarılı bir şekilde gidiyor. Milletimiz emin olsun, hiç kimse bu ülkenin anayasa ile belirlenmiş olan maddelerini bir milim dahi geri götüremez. Biz şimdi birlik ve beraberlik içinde olacağız" diye konuştu.
     Çağlayan, diğer protokol üyeleri ile birlikte iş yerinin açılış kurdelesini kestikten sonra firmayı gezdi.
     Açılışa, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ile diğer davetliler ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER