Elazığda pancar üretiminde elektrik sıkıntısı

Elazığda pancar üretiminde elektrik sıkıntısı -Sulama birliklerinin faturaları ödeyememesi nedeniyle elektriklerin kesilmesi sonucu sulama sistemi çalışmayınca, geçen yıl 88 bin ton olan şeker pancarı üretiminin, bu yıl 55 bin to


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Elazığda, sulama birliklerinin faturaları ödeyememesi nedeniyle elektriklerin kesilmesi sonucu sulama sistemi çalışmayınca, geçen yıl 88 bin ton olan şeker pancarı üretiminin bu yıl 55 bin tona gerilediği bildirildi.
     Toprağın bağrından çıkan yumru olarak anılan ve uzun uğraşlarla yetiştirilen şeker pancarı, hem yöre çiftçisinin hem de çevre il ve ilçelerden gelen tarım işçilerinin önemli geçim kaynaklarından. Şeker pancarı hasadında bazı çiftçiler, söküm işlemini makinelerle, bazıları ise civar bölgelerden gelen mevsimlik işçilerle gerçekleştiriyor. Mahsulünü tarladan kaldıran çiftçi, fabrikanın yolunu tutuyor.
     Bu yıl Elazığda üretici tarafından 11 bin 440 dekarlık alanda pancar ekimi yapıldığı, 55 bin ton dolayında rekolte beklendiği ifade edildi. 50 bin ton pancarın işlenerek şeker, melas, küspe haline getirileceği ve bunun karşılığında üreticilere yaklaşık 7 milyon lira ödeneceği belirtildi.
     Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede önceki yıllarda yıllık 200 bin ton olan şeker pancarı rekoltesinin, geçen yıl 88, bu yıl da 55 bin tona gerilediğini söyledi.
     Tarımsal ham maddeye dayalı bir sanayi üretim kolu olan pancarın yalnız üreticisini değil, yörede bulunan tüm sektörleri dolaylı veya direkt olarak etkilediğini vurgulayan Öztürk, pancar üretimindeki düşüşün, sulama sistemlerinin işleyişindeki tıkanmadan kaynaklandığını, yaklaşık 150 bin dönümlük arazide sulama sıkıntısı yaşandığını bildirdi.
    
     -Sulama sorunu-
    
     Öner Öztürk, bölgede 1988 yılında yapılan sulama sistemlerinin yüksek enerji sarfiyatıyla çalışan kanaletli sistemden oluştuğuna dikkati çekti.
     Sulama birliklerinin elektrik borçlarını ödeyememeleri nedeniyle sistemin atıl hale geldiğini, bu nedenle de Elazığda son 5 yıldır pancar üretiminde önemli bir düşüş olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
     Bu sistemle çalıştırma şansını, ben hiç görmüyorum. Kuruluş aşamasında, üç kademeli pompalama sistemiyle kurulmuş. Elektrik veya kullanılacak enerji tahmin ediyorum göz ardı edilerek, sistem bu şekilde oluşturulmuş. Ancak zamanla elektrik dağıtım şirketleri özelleştirilip elektrik ücretlerinin tahsili zorunlu hale gelince, üreticiler de bu konuda ödemede sıkıntı içerisinde bulunup birlikler bu borçları ödemeyince, dağıtıcı şirketler de sisteme elektrik vermediğinden sistem şu anda atıl duruma geçmiştir.
     Öztürk, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde, kanaletli sistemin iptal edilerek basınçlı kapalı bir sistem oluşturulacağının kendilerine bildirildiğini kaydetti.
     Bu sulama sisteminin tamamen iptali gerekiyor diyen Öztürk, şunları kaydetti:
     Görüştüğümüz DSİ yetkilileri de bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını, en kısa sürede bu sistemin iptal edilerek basınçlı kapalı bir sistem oluşturacaklarını, enerji maliyetlerinin çok düşük olacağını söylediler. Arazi toplulaştırmasıyla da birlikte Elazığ Ovasında randımanlı bir sulama sisteminin geliştireceklerini ifade ediyorlar. Bu çok memnuniyet verici bir olay. İnşallah en kısa sürede bu projeler gerçekleştirilir, Elazığımız eski üretim kapasitesine döner, fabrikamızın bacası tütmeye devam eder.
     Üretici Selçuk Çetindağ da, yöre halkının önemli bir geçim kaynağı olan pancar yetiştiriciliğinin çok emek isteyen, zahmetli ve masraflı bir iş olduğunu belirtti.
     Bölgedeki sulama suyu sıkıntısı yüzünden yeteri kadar ekim yapamadıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını savunan Yalçın, Suyu, Uluova kanalından vermedikleri için derin kuyulardan çekiyoruz. Derin kuyuların saati de 15-17 lira, maliyeti çok yüksek. Bu nedenle çiftçilerimiz gündün güne, seneden seneye vazgeçmeye başlıyorlar ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Elazığda pancar üretiminde elektrik sıkıntısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER