Elazığdan kısa kısa

Elazığdan kısa kısa -Yeterli, Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulunun üçüncü toplantısı yapıldı


ELAZIĞ (A.A) - Elazığda Yeterli, Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulunun üçüncü toplantısı yapıldı.
     Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, görülme sıklığı hızla artan ve yaşam kalitesini düşüren kronik bir hastalık olan obeziteyle bireysel mücadelenin yanı sıra kurumsal mücadelenin de önem kazandığı, kurumsal düzeyde birçok sektörü içine alan yaklaşımla gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu hale geldiği belirtildi.
     Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığının Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlandığı, program gereği obeziteyle il düzeyinde mücadele etmek ve bu konuda kararlar almak amacıyla Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu kurulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimi tarafından oluşturulan kurulumuz, üçüncü toplantısını Sağlık Eğitim Merkezi Sosyal Tesisinde Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş başkanlığında gerçekleştirmiştir. Son derece olumlu geçen toplantıda il düzeyinde kurumlar arası işbirliği çerçevesinde fiziksel aktivite ve obeziteyle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında kararlar alınmıştır.
    
     -1-7 Şubat Tuza Dikkat Haftası-
    
     Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ana maddesi sodyum klorür olan tuzun lezzet verici olduğu kadar, sodyum ve klor gereksiniminin karşılanması için de gerekli olduğu belirtildi.
     Bunun yanı sıra, fazla tuz tüketiminin Türkiyede ölüm ve hastalıkların en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının en önemli risk faktörü olduğu ifade edilen açıklamada, yüksek kan basıncı, kemiklerden kalsiyum kaybı ve mide kanseri gibi rahatsızlıkların da fazla tuz tüketimiyle yakından ilgili olduğu, bu nedenle tuz tüketiminin azaltılması için yiyeceklerin az tuzlu hazırlanması ve yemeğin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçilmesi önerildi.
     Tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı hazırlandığı belirtilen açıklamada, toplumun bilinçlendirilmesi ve konuya duyarlılığın artırılması amacıyla 1-7 Şubat tarihlerinin Tuza Dikkat Haftası olarak belirlendiği ifade edildi.
     Açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre günlük maksimum tuz alımı 5 gram olarak belirlenmiştir. Ülkemizde bir kişinin günlük tuz tüketimi oranının WHOnun önerisinden 3 katı kadar fazla; kadınlarda 16 gram, erkeklerde 19 gram olduğu bilinmektedir. Yine çeşitli çalışmalarla diyette günde 1 gram tuz alımının azaltılmasının felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma; diyette tuz alımının günde 9 gram azaltılmasının felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24lük bir azalma sağladığı belirtilmektedir.
     Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımının yüzde 15 azaltılabileceği ifade edilen açıklamada, tuz yerine baharat, maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi hoş koku sağlayan bitkilerin tercih edilmesi istendi.
     Açıklamada, turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları gibi tuz içeriği yüksek olan besinlerden uzak durulması veya çok nadir tüketilmesi önerildi.
    
     Muhabir: Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Elazığdan kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER