ELDER Başkanı Nihat Özdemir:

ELDER Başkanı Nihat Özdemir: -Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecek olan Türkiyeden enerji sektöründe de dünya çapında, global oyuncular olması gerekir -Bunun için rekabetçi bir piyasanın oluşması için özelleştir


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiyenin, enerji sektöründe de dünya çapında, global oyunculara sahip olması gerektiğini ifade ederek, Bunun için rekabetçi bir piyasanın oluşması için özelleştirmelerin bir an önce tamamlanması ve geçiş döneminin fiilen bitmesi gerekir dedi.
     Özdemir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) işbirliği ile düzenlenen 6. Sektör Toplantısı açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyede elektrik dağıtım özelleştirilmelerinde, 2012 yılında bir ara verme döneminin yaşandığını savunarak, buna küresel ekonomik krizin finansal kaynakların azalmasının neden olduğunu söyledi.
     Bununla birlikte 2012 yılının son ayında 3 bölgenin dağıtım ihalesinin başarıyla sonuçlandırıldığını hatırlatan Özdemir, İnanıyorum ki 2013 yılı tamamlandığı zaman piyasadaki kamu payı yüzde 30un altına inecektir. 2013 yılı bu alanda çok önemli bir yıl olacaktır dedi.
     Özdemir, Türkiyenin enerji özelleştirmelerinden 9,5 milyar dolarlık doğrudan bir gelir sağladığını, bununla birlikte kayıp kaçak oranlarındaki azalışla 10 milyar kilowatsaatlik bir enerji tasarrufu da sağlandığını ve bunun parasal karşılığının yıllık 2 milyar lira olduğunu belirtti.
     Özelleştirmeler sonrası bazı elektrik dağıtım şirketlerinin, bulundukları illerde vergi şampiyonu olduğunu, bunun da kamuoyunda çok para kazandıkları şeklinde bir algıya neden olduğunu ifade eden Özdemir, Kamuoyundaki çok para kazandılar algısının, yanlış bir algı olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz yatırım yapan bir kuruluşuz, bu yatırımlar sayesinde kazanan sadece ve sadece Türk ekonomisidir diye konuştu.
    
     -Bizi dışarıya açın-
    
     Özdemir, AB ülkeleri ve ABDye bakıldığında bütün büyük şirketlerin, enerji sektöründen doğduğunun görüleceğini, Türkiyedeki dağıtım şirketlerinin de büyüyüp güçlenmesi, dünyada global birer oyuncu olması için bakanlık ve EPDKdan destek beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
     Önümüzde önemli bir fırsat var. Türkiye dünya elektrik üretim ve tüketiminde Çinden sonra en fazla büyüyen ikinci ülke konumunda. Önümüzdeki 10 yılda bu konumunu koruyacak ve birinciliği alma ihtimali de bulunuyor. 2020li yıllarda Türkiyenin tüketeceği enerji ortada, 500 milyar kilowatsaat. Bu rakamın üretilmesi ve tüketilmesi, dünyada enerji anlamında büyük bir ülke olma yolunda olduğumuzun göstergesi. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecek olan Türkiyeden enerji sektöründe de dünya çapında, global oyuncular olması gerekir. Bu fırsatımız var, bunu görüyoruz. Ama bunun için desteğe ihtiyacımız var. Enerji bakanlığımız ve EPDKya önemli görevler düşmektedir. Bizleri büyük oyuncu yapın, yalnız bu ülkenin sınırları içerisinde kalmayalım. Bizi dışarıya açın. Nasıl müteahhitlik sektörümüz dünyada ikinci olmuşsa dağıtımda da enerji üretiminde de global oyuncu olup dünyaya açılmalıyız. Bunun için rekabetçi bir piyasanın oluşması için özelleştirmelerin bir an önce tamamlanması ve geçiş döneminin fiilen bitmesi gerekir. Hem Enerji bakanlığımızın hem Özelleştirme İdaresinin hem de EPDKnın doğru yolda olduğu ve hızla ilerlediğini görüyoruz.
    
     -Lisanslar yatırıma dönüşmeli-
    
     Nihat Özdemir, toplantının açılış bölümüne verilen arada, gazetecilerle yaptığı sohbette ise EPDKnın enerji üretimi için verdiği lisansların 2016 yılına kadar devreye girmemesi durumunda, Türkiyede elektrik sıkıntısının yaşanabileceğini iddia etti.
     EPDKnın enerji üretimi için verdiği 100 bin megawatlık lisans bulunduğunu belirten Özdemir, şu görüşleri dile getirdi:
     Ben diyorum ki, 2016 yılına kadar bunun ancak yüzde 15i kurulabilir. Lisans alan yatırımcının önünde finansman ve kanuni zorluklar var. ÇED raporu alamıyor, o kadar doğalgaz yok, bağlantı noktaları yok. Bu yatırımlar yapılmazsa 2016 yılında Türkiyede enerji sıkıntısı olacağını düşünüyorum. Çünkü nükleer santralin birinci ünitesi, bugünkü hesaplara göre 2020de devreye giriyor, tamamı ise 2024te devreye girecek.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber ELDER Başkanı Nihat Özdemir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER