Elektronik Atıkların Dönüşümü Projesi

Elektronik Atıkların Dönüşümü Projesi -Sakaryada ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri proje kapsamında 4 yılda bir ton elektronik atık topladı -Özel Enka Lisesi Bilgisayar Bölüm Başkanı Işık: -Öğrencilerimiz atıkları toplayarak ç


SAKARYA (A.A) - Sakaryada ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, Elektronik Atıkların Dönüşümü Projesi kapsamında 4 yılda bir ton elektronik atık topladı.
     Özel Enka Lisesinde 2009 yılında başlatılan proje kapsamında öğrenciler evlerinden ve iş yerlerinden klavye, monitör, CD player gibi elektronik atıklar topladı. Toplanan atıklar, geri dönüşüm firmasına gönderildi.
     Bilgisayar öğretmeni Tuba Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev ve iş yerlerinde kullanılamaz hale gelen elektronik parçaların e-atık kategorisine girdiğini söyledi.
     Işık, e-atıkların içinde ağır metaller olduğunu, atıkların doğaya bırakıldığında zarar verdiğini belirterek, Bu ağır metaller dönüştürüldüklerinde hem doğaya zarar vermesi engelleniyor hem de dönüştürüldükten sonra bunlardan yeni kullanılabilir malzemeler elde etmiş oluyoruz. Bu yüzden bu tür yapılan projelere destek vermek gerekiyor diye konuştu.
     E-atıkların toplanması ve geri dönüşümü konusunda 2009dan beri çalışma yaptıklarını dile getiren Işık, 2009da öğrencilerimize e-atıklar konusunda ve bunların dönüştürülmesi konusunda bilinçlendirme çalışması yaptık. Ardından okulumuzda kampanya başlatarak öğrencilerimizin evlerinden getirdiği klavye mouse, cd, dvd gibi parçaları koridorlardaki kutularda topluyoruz. Öğrencilerimiz 2009 yılından bugüne bir tona yakın atık topladı. Öğrencilerimiz atıkları toplayarak çevreye zarar vermemenin mutluluğunu yaşıyor şeklinde konuştu.
     Işık, öğretmen ve okul çalışanlarını da bilinçlendirdiklerini kaydederek, onların da evlerindeki atıkları getirip kendilerine teslim ettiğini bildirdi.
     Bu tür çalışmaları tüm okullarımızda yapmak gerekir diyen Işık, şöyle konuştu:
     Yaptığımız çalışmaları diğer okullarda görev yapan meslektaşlarımızla paylaşıyoruz. Bu tür projelerin sayısının artmasını ve bilinçlendirmeler yapılmasını istiyoruz. Aynı zamanda plastik atıklar ve bunun gibi başka atıkların toplanması konusunda da çalışmalar yapıyoruz.
     Bu atıkların toplanılması ve bu projelerin teşvik edilmesi için çeşitli yarışmalar oluyor. Örneğin pil toplama veya başka bir elektronik atık toplama yarışması. Okul olarak bu yarışmalara da katılıyoruz. Bu yarışmalardan çeşitli ödüller aldık.
    
     -E-atıkların geri dönüşümü ülkemiz için bir kazanım-
    
     Lise 1. sınıf öğrencisi Elif Ulusoy da 2009 yılında öğretmenlerinin kendilerini e-atık konusunda bilinçlendirdiğini, ardından projenin başlatıldığını ifade etti.
     Ulusoy, arkadaşları, ailesi ve akrabalarına konuyu anlattığını ve atıkları toplamaya başladığını aktararak, şöyle konuştu:
     Hocalarımız konuyu bize anlattıktan sonra evimizde çok miktarda e-atık olduğunu fark ettik. Daha sonra evimizde kullanmadığımız klavye, kablo, kulaklık, telefon, cd, dvd ve hoparlörleri getirdim. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. E-atıkların geri dönüşÜmü ülkemiz için bir kazanım.
    
     Muhabir: Çağrı Turgut - Salih Eren
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Elektronik Atıkların Dönüşümü Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER