Emekli bir subay, Burhaniyede şeker otu

Emekli bir subay, Burhaniyede şeker otu üretecek -Otun şeker hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabildiği, şekere oranla 200-300 kat daha tatlı olduğu bildirildi


BALIKESİR (A.A) - Emekli Subay Selahattin Güleç, Burhaniyede şeker otu üretecek.
     Güleç, anavatanı Paraguay olan şeker otunun üretimine başlaması üzerine, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Sancı ve Burhaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, tesisi ziyaret etti.
     Tesisin ziyareti sırasında şeker otu hakkında bilgiler aktaran Güleç, kalori, yağ ve toksik maddeler içermediği için şeker hastalarının tatlandırıcı olarak rahatlıkla kullanabileceği şeker otunun toz halinin ise normal şekerden 200-300 kat daha tatlı olduğunu belirtti.
     Güleç, Burhaniyede üretimine başladığı şeker otunun, kısa sürede körfez ekonomisine de katkı sağlayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Bu bitkinin en büyük özelliği, içerdiği farklı tipteki tatlandırıcı. Sakkarozdan çok farklı, steviyol glikozit adı verilen bir tatlandırıcı. Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları, normal şekerden 10-15 kat daha tatlıdır. İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu ise normal şekerden 200-300 kat daha tatlıdır. Stevia ekstresinin en büyük özelliği, doğal tatlandırıcı ve diyet gıdası olarak hiç bir şekilde kalori, yağ, sakarin ve toksik maddeler içermemesidir.
     Bir dekardan yaprak olarak 1,5 ton verim alınabildiğini dile getiren Güleç, Tatlandırıcı dediğimiz içerik olarak da yüzde 7-15 arasında verim alınabiliyor. Bu da çok yüksek bir rakam dedi.
    
     Muhabir: Seyhan Kırıcı
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Emekli bir subay, Burhaniyede şeker otu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER