Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistanda

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistanda


KAYSERİ (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistanın ev sahipliği yaptığı nevruz kutlamalarına katıldı.
     Bakan Yıldızı, Aşkabat Uluslararası Havaalanında mevkidaşı Kakageldi Abdullayev karşıladı.
     Ruhiyat Köşkünde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından kabul edilen Yıldız, Türkmen lidere Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın selamlarını iletti.
     Türkmenistana gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Yıldız, Türkmenistanın her geçen gün büyük kalkınma hızıyla ilerlediğine dikkati çekti.
     Yıldız, nevruzun bütünleştiren, halkları kucaklayan bir bayram olduğuna işaret ederek, Türkmen halkının Nevruz Bayramını kutladı.
     Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, Berdimuhamedov ile iki ülke ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını ifade ederek, kardeşliğin ve barışın müjdecisi olan nevruzun diğer alanlarda da işbirliğinin önünü açabileceğini söyledi.
     İki ülke arasındaki enerji işbirliği konusuna da değinen Yıldız, önceki gün Resmi Gazetede yayınlanan TANAP projesine 5-6 milyar metreküp Türkmen doğal gazını da dahil etmek istediklerini belirtti.
     Avrupanın doğal gaz tedarik edebileceği kaynakları çeşitlendirmek istediğini hatırlatan Yıldız, öncelikle Türkmen doğal gazının TANAP projesine ne şekilde dahil olabileceğinin netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Bakan Yıldızı sıcak bir şekilde karşılayan Gurbangulı Berdimuhamedov-da, Türk halkıyla dil, din ve kökte bir olduklarını belirterek, Nevruz Bayramının ortak bayram olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin saygı duydukları bir ülke olduğunu ifade eden Berdimuhamedov, ilişkilerin her alanda gelişerek ilerlediğini vurguladı.
     Ziyaretinin ikinci gününde Uluslararası Nevruz Konferansı-na katılan Bakan Yıldız, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile iki ülke arasındaki enerji ilişkileri konusunda görüşmelerde bulundu.
     Türkiye ile İran arasındaki enerji ilişkilerinde kat edilebilecek mesafeler ve mevcut durumun daha iyiye götürülmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Yıldız, Türkiye-İran ile Türkiye-İran-Türkmenistan arasında yapılabilecek işbirliklerini görüştük dedi.
     Ahal Yaylası-nda gerçekleştirilen Uluslararası Nevruz Bayramında Türkiyeyi temsil ettiğini de hatırlatan Yıldız, Buradaki kutlamalarda birlikte gördük ki Nevruz denilince akla gelen gerginlik algısı silinecek, sevinç ve huzur akla gelecek diye konuştu.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER