Enerji Tasarrufu Haftası

Enerji Tasarrufu Haftası -MMO Kayseri Şube Başkanı Özcan: -Yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle ülkemizde her yıl ortalama 7,5 milyar dolar israf ediliyor -Isı yalıtımı, inşaat maliyetini en fazla yüzde 3 artırır


KAYSERİ (A.A) - Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle Türkiyede her yıl ortalama 7,5 milyar doların israf edildiğini bildirdi.
     Özcan, Enerji Tasarrufu Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin enerjide yüzde 70 ithalata bağlı olduğunu anımsatarak, bu durumun ülke ekonomisine ve enerji fiyatlarına önemli bir baskı unsuru oluşturduğuna dikkati çekti. Özcan, şunları kaydetti:
     Yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle ülkemizde her yıl ortalama 7,5 milyar dolar israf ediliyor... Ülkemizde kullandığımız enerjinin yabancı kaynaklı, yabancı para birimi ile satın alınan ve ana vanası yabancıların elinde olan bir enerji kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması, yeterince değerlendirilmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi, birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, ülke ekonomimiz için öncelikli hedef olmalıdır.
     Binaların ısı yalıtımı ve enerji performansı, yüksek verimli kazanlar, soğutma ekipmanları, sıcak, soğuk boru ve yüzeylerin yalıtımı, atık ısının geri kazanımı, bölgesel ısıtma tesisleri, enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtların enerji verimliliği açısından önem taşıdığına işaret eden Özcan, şu bilgileri verdi:
     Kalorifer kazanları tekniğine uygun yakılmalı, kazan bakımı, sıcak su kazan operatörü belgeli kişilere yaptırılmalı. Doğalgazlı ısınma aracı alımında verimi yüksek olanları tercih edilmeli. Zaman ayarlı termostat kullanılmalı, termostat 19-20 dereceye ayarlanmalı. Bunun üzerindeki her 1 derecede yüzde 6 daha fazla yakıt tüketilir. Kalorifer radyatörlerinde termostatlı vana kullanılmalı. Çatı yalıtımında yüzde 20, dış duvar yalıtımında yüzde 15, pencere ve kapı yalıtımında yüzde 15, sızdırmazlık önlemleriyle yüzde 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Bu türden ısı yalıtımı, inşaat maliyetini en fazla yüzde 3 artırırken, yıllık yakıt tüketimini ise yüzde 50 azaltır. Radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulması yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlar.
     Isıcam kullanmakla kışın ısı kaybında yüzde 40-50, yazın ısı yalıtımında ise yüzde 15 oranında tasarruf sağlanabileceğini belirten Özcan, açıklamasında, A ve üstü enerji sınıfına sahip elektrikli aletleri tercih ederek yüzde 45 tasarruf sağlayabilirsiniz. Ütünüzün fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin, kalan ısıyı kullanın ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Enerji Tasarrufu Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER