Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Boluda -Bakan Yıldız: -Kişi başına düşen kilovatsaat itibariyle tüketim hemen hemen 10 yıl içinde 2,5 katına çıktı. Biz bu rakamı daha da artırma niyetindeyiz (Fotoğraflı- Görü


BOLU (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kişi başına düşen kilovatsaat itibariyle tüketim, hemen hemen 10 yıl içinde 2,5 katına çıktı. Biz bu rakamı daha da artırma niyetindeyiz dedi.
     CNG Naturel Doğalgaz Dolum Tesisinin açışına katılan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, tesisin Bolu halkına hayırlı olmasını temenni ederek, tesisin yapılmasında emeği geçen özel ve kamu sektörü ile katılımcılara teşekkür etti.
     Yıldız, Türkiyenin değişim içinde olduğunu ve değişimden nasibini almayan herhangi bir sektörün söz konusu olmayacağını anlatarak, büyümeye karar veren ve büyüyen, ilerleyen, gelişen Türkiyenin, küçülen bir enerji sektörünün olmayacağını söyledi.
     Enerji sektöründe tüketimin hızla büyüdüğünü vurgulayan Yıldız, Çünkü insanımız her türlü refah seviyesini ve daha fazlasını hak ediyor. Refah seviyesi arttıkça, kişi başına düşen mili gelirler arttıkça, Türkiyenin gayri safi yurt içi hasılası arttıkça, enerjideki tüketim noktaları daha da artmakta. Kişi başına düşen kilovatsaat itibariyle de tüketim, hemen hemen 10 yıl içinde 2,5 katına çıktı. Biz bu rakamı daha da artırma niyetindeyiz. Dolayısıyla daha fazla büyüme niyetindeyiz dedi.
     Her değişimin karşısında statükonun riski, daima değişimin riskinden büyük olmuştur diyen Yıldız, Türkiyede özellikle son 10 yıl içinde ülkenin idaresinin, bu statükonun riskini daima azaltmaya dönük davranışlarda bulunduğunu ve siyasi kararlarını ona göre aldığını kaydetti.
     Yıldız, görüş ayrımı yapmaksızın Türkiyenin büyümesine olan katkıyı kendi konumunun üzerinde tuttuğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:
     Bugün burada bu değişimin en önemlilerinden bir tanesi yaşanıyor. Bir istasyon olarak buraya bakmayın. Buraya yapılan yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve yalnızca istasyonla sınırlıymış gibi bakmayın. Yarın bir gün İnşallah bu değişimin en önemli noktalarından bir tanesini belki yine yatırımcımız 15 ayrı ilde bu istasyonu, bu noktayı artırarak devam edecektir.
     Bakan Yıldız, bu dağıtımın gerek dizel, gerekse yakıt olarak kullanılmasını 10 numaralı yağlarla karşılaştırmak istemediğini anlatarak, Legal ve resmi olan benzin gibi, dizel gibi, LPG gibi elektrikli araçlarla karşılaştırmak isterim. Çünkü Bolu yeşilliğiyle, güzelliğiyle daima daha temiz havayı hak eden ve bütün çevre illere de örnek olan bir ilimiz diye konuştu.
    
     -515 milyon ton yerli kömürümüz var-
    
     Çevreden ve yeşilden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Yıldız, Nasıl ki Türkiyenin tabi kaynakları, her zaman olduğu gibi kültürel varlıkları, tarım arazileri, sit arazileri, medeniyet görmüş bütün kaynaklarıyla beraber bir zenginliğiyse, Türkiyenin yer altı kaynakları da o şekilde zenginliğidir ifadesini kullandı.
     Bakan Yıldız, çevreye rağmen herhangi bir enerji yatırımı yapmayacaklarına vurgu yaparak, tam tersine çevreyle birlikte yatırım yapacaklarını ifade etti.
     Var olan 515 milyon ton yerli kömüre dokunmadıklarını dile getiren Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Niçin- ÇED, Şu anda burada yapmak doğru değil dedi. Biz eğer yapılabilecekse uygun yolları Çevre ve Şehircilik Bakanımızla araştıracağız ve 50 milyar dolar civarındaki bu kaynağı Türkiyeye kazandırmak için uğraşacağız. Yok çevreye uyumlu değilse biz bu projeyi yapmayız, bu kadar açık ve net söylüyorum. Bu yüzden burada yapılan projenin 2 milyonluk bir yatırımla başladı. Dönüşümler kamyonlarımızda, çöp kamyonlarımızda yapıldı ve İnşallah genişleyen halkalar şeklinde daha da ilerleyecektir. Çevre illerle birlikte sinerji oluşturacaktır. Yalnızca illerimizin değil çevreyle bağlantı yollarının da temiz kalmasını sağlamış olacağız.
     Yıldız, dağıtım şirketleriyle ilgili hassasiyetlere dikkat ettiğini kaydederek, doğalgazda şu anda yüzde 40-50ler civarında yapılaşmayı sağlayan Bolu doğalgaz şirketinin yoluna devam etmesini sağlayacaklarını anlattı.
     Hukuki gerekçelerle mahkemelerin bir takım kararlar aldığını ve bu kararlara saygı duyduklarını aktaran Yıldız, Yine hukuka rağmen, mahkemelere rağmen iş yapmıyoruz. Bunun da tabii ki çözümü vardır. Biz, mahkemelerin aldığı bu gerekçelerin hukuki olarak kaldırılmasına dönük çalışmalarımızı tamamladıktan sonra, EPDK olarak ilişkili kurumumuz olan Bolu Doğalgaz Dağıtım Şirketi yoluna devam edecektir şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Abdulhamit Hoşbaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER