Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı

Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı -EPDK Başkanı Köktaş: -Enerji piyasamızı, düzenleme altyapımızı dünya piyasalarına, gelişmiş ülkelere entegre etmeye çalışıyoruz


İZMİR (A.A) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kurumun uluslararası arenada etkili bir oyuncu olmaya adım attığını belirterek, Enerji piyasamızı, düzenleme altyapımızı dünya piyasalarına, gelişmiş ülkelere entegre etmeye çalışıyoruz dedi.
     Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından İzmirde düzenlenen 11inci Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı öncesi EPDK Başkanı Köktaş ve ERRA Başkanı Gabor Szörenyi basın toplantısı düzenledi.
     Köktaş, ERRAnın Orta Avrupa, Kuzey Asya ve Afrika ile Ortadoğudan ülkelerin yanısıra ABDden 34 düzenleyici otoritenin üye olduğu bir kuruluş olduğunu, ERRAya tam üye ülkelerin yıllık elektrik enerjisi tüketiminin 2 trilyon kilovatsaati aştığını, bu rakamın yıllık ekonomik büyüklüğünün 173 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
     İzmirde başlayan toplantıya 250ye yakın katılımcının geldiğini, toplantıya Türkiye enerji sektöründe yer alan özel şirketlerin üst düzey yöneticilerinin de katılacağını ifade eden Köktaş, toplantı yeri olarak seçilen İzmirin geçmişte tarımsal endüstri ve ihracat merkezi olarak kabul edildiğini ancak bugün hızla lisanslandırılan enerji potansiyeliyle bir enerji kenti konumuna ulaştığını kaydetti.
     Köktaş, 25-28 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbulda düzenlenecek 6ncı Dünya Enerji Düzenleme Forumu toplantısına dikkati çekerek, enerji düzenlemeleri konusunda dünyanın önemli buluşmalarından biri olan forumun başkanlığı için EPDKnın Meksika ve Rusyaya karşı mücadele verdiğini, yapılan oylamada başkanlığın 3 yıllığına Türkiyeye geçtiğini belirtti.
     EPDK Başkanı Köktaş, şöyle konuştu:
     2015deki Enerji Düzenleme Dünya Forumu toplantısının Türkiyeye yakışır bir şekilde organize edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bin kişinin üzerinde bir katılımla dünya enerji düzenlenmesinin tüm boyutuyla tartışıldığı bir toplantı olacak.
     Artık EPDK kendi sınırlarını aşarak dünya ölçeğinde oyuncu olmaya, kendi alanında söz sahibi olmaya yönelik adımlar atıyor. Bu yönde gayretlerimiz var. Artık kendimizi aşmaya çalışıyoruz. Bunu da bir ölçüde başardık diye düşünüyorum. Akdeniz Düzenleyici Kurumlar Birliğinin aktif üyesi ve yönetim kurulundayız. ERRAda yönetim kurulunda varız. Dünya Forumunun başkanlığı kurumumuzda. Aslında enerji piyasamızı, düzenleme altyapımızı dünya piyasalarına, gelişmiş ülkelere entegre etmeye çalışıyoruz. Karşılıklı olarak tecrübe alışverişi yapıyoruz. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki birçok ülkeye mihmandarlık, önderlik, bilgi ve deneyim aktarımı yapıyoruz.
     Köktaş, İzmirde devam eden toplantıda bölgesel işbirlikleri konusunun da tartışılacağını, bu kapsamda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili de bir başlık bulunduğunu ifade etti.
     İzmir bölgesinin rüzgar enerjisi potansiyeline de dikkat çeken Köktaş, İzmirde 460 megavata tekabül eden 17 projenin bulunduğunu, yeni başvuruları değerlendirdiklerini belirtti.
     ERRA Başkanı Gabor Szörenyi ise Dünya Forumunun İstanbula verilmesinde Türkiyenin misafirperverliği, şeffaflığı, yatırım dostu bir düzenleyici çerçeveye sahip olması ve enerji talebindeki yüksek büyüme beklentisinin etkili olduğunu, EPDK Başkanı Köktaşın da bu kapsamdaki çabalarının önemli olduğunu dile getirdi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER