Erciyes Üniversitesi 3. Bilişim Kongresi

Erciyes Üniversitesi 3. Bilişim Kongresi -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: -"Meskenlerin ödediği elektrik faturası ortalama 56 liradır ama bir ailenin ödediği cep telefonu faturası yaklaşık 80 liradır. Bütün bunları düşündüğü


KAYSERİ (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Meskenlerin ödediği elektrik faturası ortalama 56 liradır ama bir ailenin ödediği cep telefonu faturası yaklaşık 80 liradır. Bütün bunları düşündüğümüzde cep telefonu artık bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir prestij aracıdır" dedi.
     Yıldız, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından Sabancı Kültür Merkezinde düzenlenen 3. Bilişim Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyede son 10 yılda birçok sektörün değiştiğini, gelirlerini, aktiflerini artırdığını ve büyüdüğünü söyledi.
     Büyürken bu değişimi gerçekleştirebilmenin daha fazla dikkat istediğini ifade eden Yıldız, "Değişirken büyümek birçok ülkenin karşılaşmadığı bir konudur. O yüzden Türkiye bütün bunların hepsini bünyesinde barındırmaya çalışıyor" dedi.
     Yıldız, 1998 yılında bir profesörün öğrencilere "Bu kilitli kapıdan benim söylediğim zaman gireceksiniz, yoksa bilgisayar bozulur" dediği ortamdan bugünlere gelindiğini belirterek, "Bu kadar hızlı bir değişimi bir insan ömrüne sığdırıyorsunuz. Bunun hem artıları hem de çok farklı komplikasyonları var, yan tesirleri var. Bunları da kontrol altında tutabiliyor olmamız lazım" diye konuştu.
     Türkiyede bilişim sektörünün 6-8 milyar dolarlık hacminin bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:
     Türkiyede 35 milyon abone 60 milyar lira elektrik faturası ödüyor. Geldiğimiz noktada bilişim sektöründe cep telefonları, bilgisayarlar ve daha farklı yapılar bu kadarlık bir alan kaplıyor. Yani biz enerji sektörüyle alakalı bu portföyün arasında, ciddi bir rakamın üzerimize geldiğini görüyoruz. Türkiye nüfusu 75 milyon, 65 milyona yakın cep telefonu satışı gerçekleşmiş. Her aileye 2-2,5 civarında telefon düşüyor. Meskenlerin ödediği elektrik faturası ortalama 56 liradır ama bir ailenin ödediği cep telefonu faturası yaklaşık 80 liradır. Bütün bunları düşündüğümüzde cep telefonu artık bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir prestij aracıdır. Asgari ücretle geçinen bir arkadaşımızın yarı parasını cep telefonuna verdiği bir ortamda bulunuyoruz. O yüzden bu sektörü çok iyi yönetebiliyor olmamız lazım."
    
     -Fatih Projesi-
    
     Bakan Yıldız, bu değişimin öncülerinin özel sektör dinamikleri olduğunu vurgulayarak, Türkiyede birçok uluslararası firmanın faaliyet gösterdiğini anımsattı.
     Kamunun bunun çok fazla gerisinde kalmaması gerektiğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:
     "Fatih Projesi, bütün öğrencilerimizin, gerek tablet vasıtasıyla gerekse farklı yeni iletişim araçlarıyla bilgisayarla buluşma işidir. Bu çok önemli bir değişim. Yazı yazmayı unuturlar mı, tuşlamayı bırakırlar mı- diye eleştirildi. Bunların tabi her birinin artısı ve eksisi var ama çığ gibi büyüyen bir bilişim sektörünün, iletişim sektörünün gerisinde kalınamaz."
     Yıldız, Türkiyede internet kullanımının 1993 yılında başladığını hatırlatarak, "Orta okuldan lise 3. sınıfa gelene kadar yaklaşık 4-5 ansiklopedi okudum. Şimdi bu kadar yoğun hamallığa gerek olmadan, yalnızca bulunduğunuz alanla alakalı cımbızlayarak bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Tabi bizim kişi başına düşen milli gelirlerimiz arttıkça bütün bunların gelişimi için ayırdığımız fonlar da artıyor" ifadelerini kullandı.
    
     -"2012de Türkiyede 143 milyar mesaj atıldı"-
    
     Öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, her nimetin külfetinin olduğunu, bunun da paralel ilerlediğini kaydetti.
     Yıldız, 2010 yılında internet sitesinde kurdukları iletişim sonucu çakmak gazı koklayan çocukların ortaya çıktığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Psikiyatride bunun bir hastalık olarak gelişebileceği vurgulandı. Doktorlarımız ve bilim adamlarımız bununla alakalı yeni problemleri çözmeye başladılar. Bilinçsiz teknolojik kullanımların artık çok yüksek seviyelerde olduğu, boşanmalardan tutun da fiziksel birtakım rahatsızlıklara kadar çeşitli sorunlar önümüze gelmeye başladı. Başta Çin ve ABD olmak üzere, artık sistem bunlarla baş etmenin yolları için uğraşıyor. Yeni bir sanal dünya tasavvuruyla karşı karşıyayız. Artık yollarda, otobüslerde, okullarda gençlerin önüne bile bakmaksızın, kafaları önlerinde yürüdüklerini görüyoruz. Çevreyle çok fazla ilişkimiz olmadan, çevrenin çok fazla farkında olmadan, elimizdeki cep telefonlarının esiri olabiliyoruz. Mesajlarımız bizim konuşmalarımızdan daha fazla kullanılır hale geldi. 2012de Türkiyede 143 milyar mesaj atıldı. Bu, bizim konuşma alışkanlıklarımızı, davranış biçimimizi etkileyen önemli bir yapı haline geldi. Aynı evin içinde çok fazla konuştuğunuzu zannettiğiniz çocuklarınızla, ölçüp biçtiğinizde o kadar konuşmadığınızı görüyorsunuz."
     Bir çocuğun susturulması için eline cep telefonu verildiğini, internette sanal çiftlikler kurulduğunu anlatan Yıldız, "O çiftliklerde de çocuklar kendilerini son derece mutlu hissediyorlar. Ne bir hayvanla tanışmışlar ne onu gözlemleme fırsatı bulmuşlar ne de toprağa dokunmuşlar" dedi.
     Bakan Yıldız, hiçbir teknolojik gelişimin insani hasletlerin yerini tutamayacağını belirterek, duygularını, hislerini, basiretlerini kaybetmeden bunların üzerine eğileceklerini söyledi.
     Bilişim teknolojisinin büyüme hızının bir kısım ülkelerin büyüme hızının önüne geçtiğini vurgulayan Yıldız, kendilerinin de bu manada geride kalmamak için birçok uygulama başlattıklarını sözlerine ekledi.
     Konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldızın yaptığı çekilişle kongreyi takip eden iki öğrenciye tablet bilgisayar hediye edildi.
     ERÜ Bilişim Kulübü Başkanı Ahmet Danacı, Taner Yıldız ve Vali Şerif Yılmaza plaket verdi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Erciyes Üniversitesi 3. Bilişim Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER