Erciyes Üniversitesi 3. Bilişim Kongresi

Erciyes Üniversitesi 3. Bilişim Kongresi -BTK Başkanlık Müşaviri Erdinç: -"Telefon kaçakçılığının önlenmesi için kurulan mobil cihaz kayıt sistemi sayesinde kapkaç olayları yüzde 90 azalmış, karaborsa alışverişin düşmesiyle de


KAYSERİ (A.A) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlık Müşaviri Ahmet Hicabi Erdinç, "Telefon kaçakçılığının önlenmesi için kurulan mobil cihaz kayıt sistemi sayesinde kapkaç olayları yüzde 90 azalmış, karaborsa alışverişin düşmesiyle de 9 milyar dolar vergi geliri sağlanmıştır" dedi.
     Erdinç, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından Sabancı Kültür Merkezinde düzenlenen 3. Bilişim Kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiyede 2004 yılında 500 bin civarında olan geniş bant abone sayısının bugün 40 kat artışla 20 milyona yaklaştığını, aynı dönemdeki mobil abone sayısının ise 2 kattan fazla artarak 67 milyonun üzerine çıktığını söyledi.
     Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın olarak kullanılmasının, verimlilik artışıyla ekonomik büyümeyi sağlamasının ve istihdama katkıda bulunmasının bir fırsat olduğunu vurgulayan Erdinç, şöyle devam etti:
     G-20 ülkeleri arasında 2011 yılında en fazla istihdam yaratan ülke Türkiye olmuştur. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, sağladığı istihdam, gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı, yıllık cirosu gibi ekonomik katkıların yanı sıra sosyal ve kültürel ilerlemeye de katkı sağlamaktadır. 1996 yılında internet kullanıcılarının yüzde 66sı ABDde, yüzde 34ü diğer ülkelerdeyken, 2012de bu rakam ABDde yüzde 13, diğer ülkelerde yüzde 87 olmuştur. Dünyada ortalama aylık internet kullanım saati 24,7dir. Türkiye, aylık internet kullanımı 37 saat olan İngilterenin ardından aylık 31 saat internet kullanımıyla Avrupada ikinci sıradadır. Artık hedefimiz her eve yüksek hızlı internettir. Amacımız, fiberi eve kadar götürebilmek ve bu altyapıyı gelişmiş ülke seviyelerine getirebilmektir. Dünyada evlere saniyede 100 megabit internet götürebilen 4 ülkeden biri Türkiyedir."
    
     -Kapkaç azaldı, vergi geliri arttı-
    
     Ahmet Hicabi Erdinç, telefon numarasını değiştirmeden hizmet alınan işletmeciyi değiştirmeye yarayan "numara taşınabilirliği uygulamasının" seçme özgürlüğünü artırdığına dikkati çekerek, uygulamanın başladığı 2008den bugüne kadar sabit ve mobil şebekelerde 50 milyondan fazla numara taşıma işleminin gerçekleştirildiğini aktardı.
     Kamu ve özel sektördeki hukuki prosedürün kolaylaştırılması amacıyla yaklaşık 700 bin elektronik ve mobil imza kullanımının sağlandığını vurgulayan Erdinç, "Telefon kaçakçılığının önlenmesi için kurulan mobil cihaz kayıt sistemi sayesinde kapkaç olayları yüzde 90 azalmış, karaborsa alışverişin düşmesiyle de 9 milyar dolar vergi geliri sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Erciyes Üniversitesi 3. Bilişim Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER