Erzurumda bir yılda 313 kişi sigarayı

Erzurumda bir yılda 313 kişi sigarayı bıraktı -Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şube Müdürü İlday: Amacımız, insanlara ya da işletmelere cezai işlem uygulamak değil. Kimsenin canını yakmak gibi bir niyetimiz yok.


ERZURUM (A.A) - Erzurumda sigara bırakma polikliniklerine başvuran 6 bin 500 kişiden 313ünün sigarayı bıraktığı bildirildi.
     Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şube Müdürü Feridun İlday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte sigarayı bırakanların sayısının bir önceki yıla göre arttığını belirtti.
     İlday, sigara bırakma polikliniklerine 2011 yılında başvuran 5 bin 300 kişiden 248nin sigarayı bırakmayı başardığını söyledi. Bir yıl içerisinde sigarayı bırakan kişi sayısında artış görüldüğünü anlatan İlday, Erzurumda sigarayı bırakma polikliniklerine başvuru sayısı 2012 yılında 6 bin 500ün üzerinde. Sigarayı bırakan vatandaşların sayısı ise 313e ulaştı dedi.
     Sigara bırakma polikliniklerinin de halkı sigaradan arındırma konusunda yapılan önemli bir çalışma olduğunu anlatan İlday, çalışmalarla sigarayı bırakma yönünde talebin arttığını söyledi. İlday, bu konuda kent merkezinde iş yerlerine yönelik denetimlerinin sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
     Erzurumda 20 ekip ve Emniyet Müdürlüğünden aldığımız büyük destekle denetimlerimize devam ediyoruz. 2012de 6 bin 53 denetim yapmışız. 278 iş yeri tutanağımız, 31 tane de iş yeri cezamız mevcut. Onun dışında da 348 şahıs cezamız var. Amacımız, insanlara ya da işletmelere cezai işlem uygulamak değil. Kimsenin canını yakmak gibi bir niyetimiz yok. Bizim amacımız pasif içiciliğin önüne geçmek. İnsanlar kendini zehirlerken başka insanları da zehirlemesin. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.
     İlday, televizyon ve radyolarda yayımlanan kamu spotlarıyla sigarayı bırakma konusunda eğilimin arttığına da dikkati çekerek, Sağlık Bakanlığının Alo 171 Sigarayı Bırakma Danışma Hattının sigarayı bırakanlara geri dönüş yaparak bırakma düzeyini ölçtüğünü de ifade etti.
     Hatta cevap veren çalışanların tamamının profesyonel olduğunu belirten İlday, şunları kaydetti:
     Arkadaşlarımız arayan vatandaşlarımıza sigarayı bırakma konusunda bilgi veriyorlar. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız bu hattı arayabiliyorlar veya Alo 171, telefonla ya da mesajla kişilere ulaşabiliyor. Sizin nasıl bir içici olduğunuza karar verip, bağımlılık düzeyinizi ölçtükten sonra kendi kendinize bırakabileceğiniz ya da hekim yardımıyla bırakabileceğiniz kanısına varılıyor. Daha sonra bulunduğunuz kent içinde sigarayı bırakma polikliniklerine yönlendiriyor.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda bir yılda 313 kişi sigarayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER