Erzurumlu kuyumculardan bankaların altın satışına tepki

Erzurumlu kuyumculardan bankaların altın satışına tepki -Kuyumcular Odası Başkanı Fırat: Erzurumda odamıza üye olan 500e yakın kuyumcu esnafımızın ceplerinde bulunan kredi kartlarını bankalara iade etmeyi düşünüyoruz. Bankacılık D


ERZURUM (A.A) - Gamze İspirli - Erzurumda bankalara altın satışı yetkisi verilmesi konusunu eleştiren kuyumcu esnafı, Satma Altını, Kullanayım Kartını sloganıyla kredi kartı pos cihazlarını bankalara geri iade etmeye hazırlanıyor.
     Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankalara altın satışı yetkisinin verilmesinin haksız rekabet oluşturacağını söyledi. Fırat, Satma Altını, Kullanayım Kartını sloganıyla kuyumcu esnafının bankaların pos cihazlarını kullanmayacağını ifade ederek, altın satışı uygulamasının kuyumcu esnafını olumsuz etkileyeceğini belirtti.
     Fırat, şöyle konuştu:
     Bankaların altın satışı yapması haksız rekabet oluşturuyor. Bankalar kendi işleriyle uğraşsın ve para alışverişi yapsınlar. Kuyumcu esnafı da bankacılık yapsın, faiz işleriyle uğraşsın o zaman. Daha önce bankalar altın hesabı açıyordu. Vatandaş belirli bir bedel ödeyip altın hesabı açtırıyor ve bankalarda altın birikimi sağlıyordu. Ancak bunlar daha ileri gitti ve ATMlerinden çeyrek altın, yarım altın, ata lirası gibi darphanenin basmış ve piyasaya sürmüş olduğu altınları satmaya başladı.
     Fırat, Türkiyede kuyumcu esnafının önemli sorunları olduğuna dikkati çekerek, Binlerce insanın ekmeğiyle oynamak doğru değil. Bankalar ülkedeki tüm kuyumcu esnafını karşılarına alıyorlar. Erzurumda odamıza üye olan 500e yakın kuyumcu esnafımızın ceplerinde bulunan kredi kartlarını bankalara iade etmeyi düşünüyoruz. Bankacılık Denetleme Kuruluna itiraz yazımızı gönderdik. Pos cihazlarını geri vereceğiz. Bu konuda boykot kararı aldık diye konuştu.
     Bankaların altın satma konusunun taslak aşamasında olduğunu ifade eden Fırat, Ankara, İstanbul ve İzmirdeki kuyumcular odaları da bu konuda tepkilerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna iletti. Taslak aşamasındaki bu düzenleme kesinleşirse boykot kararı alıp, pos cihazlarını kullanmayacağız dedi.
    
     -Herkes kendi işini yapmalı-
    
     Erzurumda kuyumculuk yapan Muhammet Gürler de yastık altı paranın yüzde 70lik kısmının kuyumculardan geçtiğini belirterek, kuyumcuların para sirkülasyonunu en çok yaşayan esnaf kesimi olduğunu söyledi.
     Altın satışının haksız rekabet oluşturduğunu ifade eden Gürler, herkesin kendi işini yapması gerektiğini, kuyumcu esnafının böyle bir durumda kapısına kilit vuracağını, iflasların artacağını savundu.
     Gürler, Vatandaşın alım gücü düşük olduğu için zaten satışlarımızı oldukça düşük. Vatandaş altın alımını tasarruf amacıyla yapıyor. Bankaların bu alana yönlenmesine anlam veremiyoruz. Herkes kendi işini yapmalıdır. Bu gidişle bizlerde faiz işleriyle uğraşıp, bankacılık yapacağız. Son dönemlerde bankalar bir çok sektöre el attı, bu doğru bir yaklaşım değil dedi.
     Kuyumcu Muharrem Abal ise pos cihazlarını iptal ederek, boykot kararına destek olacaklarını söyledi. Bankaların tüketiciyle pazarlık yapamayacağını belirten Abal, altın satışlarında bankaların uygulamalarıyla tüketicinin mağdur olacağını söyledi.
     Altının önemli bir yatırım aracı olduğunu anlatan Abal, fiyat dalgalanmaları dolayısıyla kuyumcu esnafının zor bir süreç yaşadığını, bankaların altın satışı yapmasıyla ikinci bir darbe yediklerini öne sürdü.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Erzurumlu kuyumculardan bankaların altın satışına tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER