Eski çağların favori oyunu Mangala çocuklara

Eski çağların favori oyunu Mangala çocuklara tanıtılıyor


MANİSA (A.A) - Gençlik Hizmetleri ve Spor Manisa İl Müdürlüğü ve Manisa Valiliğince yürütülen Umutlar Çiçek Açsın projesi kapsamında Türk strateji ve zeka oyunu olarak kabul edilen Mangalanın tanıtımı için Saruhanlı ilçesinde etkinlik düzenledi.
     Saruhanlı Gençlik Merkezinde düzenlenen etkinlikte, unutulmaya yüz tutan 4 bin yıllık geçmişe sahip Mangala oyunu Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencilerine tanıtıldı.
     Gençlik Hizmetleri ve Spor Manisa İl Müdürü Mehmet Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada Mangalanın insanda uyanıklık, önceden görme, esneklik, direnme ve sağgörü kabiliyetini geliştirdiğini belirtti.
     Tarihi araştırmalara göre Mangala Oyununun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığının tespit edildiğini ancak günümüzde bu oyunun çok fazla bilinmediğini ifade eden Uçak, şunları kaydetti:
     Mangala, Anadoluda zeka oyunu olarak biliniyor. Birçok kavim 4 bin yıl boyunca bu oyunu oynamış. Bizlerde eski Türk medeniyetlerinde çok sevilen Mangala isimli oyunun yeniden popülerlik kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda kurumumuzda görevli gençlik liderlerimiz ilçeleri dolaşıyor bu oyunu çocuklarımıza tanıtıp öğretiyor.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Mangala oyununun Anadolu kültürünün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, Milli Eğitim Bakanlığı ise bu oyunun okullarımızda oynatılması uygun olduğunu bildirdi. Bizde bu doğrultuda çalışıyoruz.
     Hareket etmek anlamına gelen Mankaladan türeyen Mangala 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanıyor. Mangala tahtasında, 12 çukur ve oyuncuların kazandıkları taşları koymaları için 2 hazine bulunuyor.
     Her oyuncunun önünde 6 adet çukur ve sağ taraflarında ise kazandıkları taşları koyabilmeleri için 1er hazine mevcut. 24 taşa sahip olan oyuncu bu taşları kendi önündeki 6 çukura 4er adet dağıtıyor. Kurayla başlayan oyunda en az 25 taş toplayan oyuncu, oyunu kazanmış oluyor.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Eski çağların favori oyunu Mangala çocuklara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER