Eti Bakır Samsun İşletmesindeki amonyak tankı

Eti Bakır Samsun İşletmesindeki amonyak tankı kapağının çökmesi -Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: -Burası bir hukuk devleti kimsenin kaygısı olmasın. Tahkikatın devamında atılması gereken adımlar dikkatle atılacaktır İfadesine başv


SAMSUN (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Eti Bakır Samsun İşletmesindeki amonyak tankı kapağının çökmesiyle ilgili, Burası bir hukuk devleti kimsenin kaygısı olmasın. Tahkikatın devamında atılması gereken adımlar dikkatle atılacaktır dedi.
     Kılıç, havayoluyla geldiği Samsunda, kazanın yaşandığı işletmede incelemelerde bulundu.
     Bakan Kılıç, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kazada ölen 5 işçiye Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da şifa diledi.
     Kazanın yaşandığı imalatta 43 kişinin çalıştığı bilgisine ulaştıklarını anlatan Kılıç, Henüz ulaşılamayan ama önceki günlerde şantiyede çalışan 2 işçi söz konusu. Bunlara ulaşılamamakla birlikte bugün işe gelmemiş oldukları yönünde kanaat var. Ama her şeye rağmen çok sayıda ambulans ve sağlık ekibi kazanın yaşandığı mahalde bekleyişine devam ediyor diye konuştu.
     Olay yerinde alınması gereken bütün tedbirlerin alındığını söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:
     Samsunda 4 ayrı hastanede bulanan 10 civarında işçi kardeşimiz var. Tek tek şimdi bu hastanelerde yaralılarımızı ziyaret edeceğiz. Aileleriyle görüşeceğiz. Gelmeden önce Vali Vekilimizden, İl Emniyetimizden aldığımız bilgiler doğrulusunda, yaralılarla ilgili yapılması gereken bütün işlemler şu anda hastanelerimizde yapılmakta. Çok hızlı halde olay mahalline sağlık ekiplerinin ulaştığı ve çok hızlı olarak arama kurtarma çalışmalarına başlandığı yine bize intikal ettirilmiş durumda. Bu doğrultuda atılması gereken yeni bir adım varsa elbette bu adımlar atılacak. Kamuoyunun bilmesi açısından ifade ediyorum, benzer olaylar Türkiyenin her neresinde yaşanmış olursa olsun, elbette bir yandan kolluk kuvvetleri vazifesini yaparken diğer yandan adli makamlar da adli tahkikat sürecinin gereği neyse, adli tahkikatın gereğini yapmaktadır. Şu an burada Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ekipleri tarafından adli tahkikat anlamında yapılması gerekenler zaten olayın ilk anından itibaren başlatılmış durumda. İfadesine başvurulması gereken yönetici ya da çalışanların tamamının ifadesine başvurulmuş durumda. Bu anlamda da hiç kimsenin kaygısının olmaması, adli tahkikat anlamında yapılması gerekenlerin yapılmakta olduğunu bu şekilde ifade etmek isterim.
    
     -Tahkikat adli makamlar tarafından yapılacaktır-
    
     Gazetecilerin İhmal var mı- sorusu üzerine Bakan Kılıç, şöyle devam etti:
     Bunu bilmek tabi ki mümkün değil. Bunu söyleyecek olsam adli tahkikata gerek kalmaz ya da bu yönde bir kanaat ben ortaya koyarsam bu başka türlü spekülasyona maruz kalır ve adli tahkikatın neticesini etkileme çabası olarak da değerledirilebilir. Bunu bizim konuşmamamız lazım. Bunu bilakis adli sürecin içinde ortaya konacak tespitlerle değerlendirmemiz lazım, doğru olan budur. Ama ilk Ankarada haberi dinlerken, iş yerinde büyük ölçekli bir patlamanın yaşandığı yönünde açıklamalar duydum. Patlama olabileceği yönünde açıklamalar duydum. Burası bir sanayi bölgesi ve fabrikanın gerisinde çok eski yıllardan beri çalışmakta olan köklü sanayi kuruluşları var. Dolayısıyla haberi ilk duyduğumuzda büyük bir kaygı meydana geldi. Zİncirleme bir takım sorunları beraberinde getirebilir mi kaygısı oluştu, geçmişte Türkiyenin değişik yerlerindeki sanayi bölgelerinde yaşanan türden. Ama sonrasında Valilikten ve Emniyetten aldığımız bilgiler, gelip gördüğümüzde de teyit edildi. Bir patlama söz konusu değil. İmalat tankının üzerinin kapatılmasına yönelik olarak üretimine devam edilmekte olan, ağır çelik saclardan olan bir çelik kürenin kaynak işlemleri sırasında yaşanan bir iş kazası var. Tahkikat adli makamlar tarafından yapılacaktır. Burası bir hukuk devleti kimsenin kaygısı olmasın. Tahkikatın devamında atılması gereken adımlar dikkatle atılacaktır. Şu anki tek konumuzun kaybettiğimiz 5 can ve hastanelerdeki kardeşlerimiz olması gerektiği kanaatindeyim.
    
     -İşçilerin hatırı sayılır bir bölümü Samsundan-
    
     Çalışanlar taşeron mu sorusu üzerine Bakan Kılıç, Taşeron demek mi doğrudur, alt yüklenici demek mi doğrudur bilmiyorum ama bize intikal eden bilgi, fabrika sahasındaki yeni bir fabrikanın, kuruluş çalışmalarını sürdürmekte olan alt yüklenici firmanın çalıştırdığı işçiler. Bu işçilerin hatırı sayılır bir bölümü Samsundan. Bir kısmı da teknik bir takım bilgi gerektiren, bazı kaynak işleriyle ilgili olarak bazı işçilerin Samsun dışındaki vilayetlerden getirilerek alt yüklenici firma bünyesinde imalata devam ettirilen kardeşlerimiz olduğu bilgisi bize verildi diye konuştu.
     Bakan Kılıç, daha sonra hastanelerde tedavileri süren işçileri ziyaret etti, aileleriyle görüştü.
    
     Muhabir: İlyas Gün - Fatma Kalay - Mustafa Çavuş
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Eti Bakır Samsun İşletmesindeki amonyak tankı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER