ETO

ETO-Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Çalışma Toplantısı -Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Korsunsky: -Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için yolun yarısına geldik Metin konusunda mutabık kaldık sayılır


ESKİŞEHİR (A.A) - Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için yolun yarısına geldiklerini belirterek, Biz aslında metin konusunda mutabık kaldık sayılır. Kalan iş, sadece ürünler ve vergiler konusunda bir liste oluşturmak dedi.
     Eskişehir Ticaret Odasında (ETO) çalışma toplantısına katılan Büyükelçi Korsunsky konuşmasında, 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Türkiye ile Ukrayna arasında vizelerin kalkacağını anımsattı.
     Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması yolunda da yolun yarısına geldiklerini dile getiren Korsunsky, İki ülke arasında görüşmelerin bu alanda dördüncü turu gerçekleştirildi. Eylül ayında beşinci tur gerçekleştirilecek. Biz aslında metin konusunda mutabık kaldık sayılır, çok yakınız. Kalan iş ise sadece ürünler ve vergiler konusunda bir liste oluşturmak diye konuştu.
     Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar doları aştığına işaret eden Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, şunları kaydetti:
     İki ülke arasında anlaşma imzalanması siyasi bir karardı ve stratejik ortaklık dediğimiz ilişkilere uyacak diye düşünüyoruz. O yüzden böyle bir karar verdik. 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren Ukraynanın yeni Gümrük Kanunu da yürürlüğe giriyor. Bu kanun uyarınca Ukraynanın sınırlarında gümrük işlemleri kolaylaştırılacak ve bu gümrük prosedürleri AB standartlarına daha yakın olacaktır.
    
     -Almanyadan sonra en çok uçak seferi olan ülkeyiz
    
     Korsunsky, Ukrayna ile Türkiye arasında feribot seferlerinin artmasını beklediklerini belirterek, Onun dışında havacılık bağlarımız çok iyi. Sadece THY, Ukraynaya haftada 67 sefer düzenliyor. Biz İstanbuldan gerçekleştirilen seferler kapsamında Almanyadan sonra en çok uçak seferi olan ülkeyiz. THYden Ukraynaya Ankaradan da bir sefer konulması için söz aldık ifadelerini kullandı.
     Ukraynanın özerk cumhuriyeti olan Kırımın, Ukrayna ile Türkiye arasında dostluk ve tarihi bağı oluşturan bir köprü olduğunu vurgulayan Korsunsky, şöyle devam etti:
     Biz onu da kullanarak iki ülkeyi birbirine daha da bağlamak istiyoruz. Eskişehirde, çok büyük Kırım Tatar topluluğu var. Kendilerine çok değer veriyoruz. Bizim bu dostluğumuzu somut projelere de dökmek istiyoruz.
     Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan ise Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin son derece önemli bir süreçten geçtiğinin altını çizdi.
     2009 yılına kadar 1 ile 4 milyon dolarlık bir eğilim içerisinde hareket eden Eskişehirin Ukrayna ihracatının, 2010 yılında inşaat sektöründe gerçekleşen atılımlarla 17 milyon dolara yükseldiğini aktaran Karacan, Ukrayna ihracatı, 2011de de benzer bir eğilim göstererek, 13 milyon dolar civarında gerçekleşti. Eskişehir ile Ukraynanın kültürel ve dostluk bağının, ticari yönden daha da artmasını istiyoruz. Türkiye ile Ukraynayı birbirine bağlayacak tek köprü, Eskişehirdir dedi.
     ETO üyelerinin sorunlarını dinleyen Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, oda bünyesindeki çeşitli birimleri de gezdi.
     (OZN-MRS)

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER