Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün:

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün: Kocaeli dışında bir yatırımımız daha var. O da İnönü fabrikasında. Eskişehirdeki fabrikamızı hem yeni modellere hazırlamak hem de kapasitesini artırmak için yapılan çalışmalar var -Ç


GAZİANTEP (A.A) - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kocaeli dışında bir yatırımımız daha var. O da İnönü fabrikasında. Eskişehirdeki fabrikamızı hem yeni modellere hazırlamak hem de kapasitesini artırmak için yapılan çalışmalar var dedi.
     Gaziantepte Doğanlar Ford Plazayı ziyareti sırasında basın toplantısı düzenleyen Yenigün, 2012 yılının problemsiz şekilde devam ettiğini ifade ederek, Avrupanın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı ve ülke sınırlarındaki bazı olumsuzluklar düşünüldüğünde Türkiyenin ekonomik başarısının çok önemli olduğunu söyledi.
     Ford Otosanın, Türkiyede 10 yıldır üst üste pazar lideri olduğunu ifade eden Yenigün, şunları anlattı:
     Segmentin daha çok ticari vasıtadan otomobile kayması nedeniyle bir miktar satışlarda Otosan açısından bir yavaşlama olsa bile mayıs ayında yeni stratejilerimizi devreye alarak, birinciliğimizi tekrar geri aldık. Gerek kamyon dahil gerek kamyon hariç sayılarımızda Türkiye piyasasının birincisi olduk. Otosan geçen yıl itibariyle, 10 yıl üst üste en çok satan marka unvanını elde etmişti. Türkiyede 2002 yılından beri olan dalgalanmaları çalkantıları düşünürseniz bütün bu geçen zamanda kendi performansımızdan hiçbir şey kaybetmeden gerek ihracatımızda gerek yurt içi satışlarda gerekse kalitemizde 10 yıllık büyük bir başarı elde ettik. Şimdi bu yıl da bu başarıyı devam ettirmemiz lazım.
     Yenigün, şirketin başarılarının altında bayilerinin de payı bulunduğunu ifade etti.
    
     -Transitin yeni modeli ekim ayında piyasaya sunulacak
    
     Fordun özellikle son dönemde teknoloji atağıyla birlikte piyasaya çok önemli ürünler sunmaya başladıklarını belirten Yenigün, bu yıl içinde piyasaya 1 litre motorlu Focusu, Rangeri, B-Maxı sunacaklarını belirtti.
     Ekim ayında piyasaya sunacakları transitin yeni modeli Tourneo Customun göz bebekleri olduğunu ifade eden Haydar Yenigün, şunları kaydetti:
     Ağustostan itibaren araçları bayilerimize sevk etmeye başlayacağız. Satış ekim ayında başlayacak. Bu aracımız bir tonluk segmentte gerçekten çok büyük bir fark yaratacak. Hatta şu ana kadar olmadığımız bazı lüks kullanım segmentinde Ford Otosanın önüne büyük bir iş alanı olarak imkan yaratacak. Yılı bu ürün aksiyonlarıyla kapatacağız. Bir iki yeni ürünümüz var, ama onların önümüzdeki dönemlerde sizlerle paylaşacağız.
     Yatırımlara devam edeceklerini, istihdamlarını artıracaklarını ifade eden Yenigün, bu yıl içinde 500 kişilik yeni istihdam yaratacaklarını bildirdi. Yenigün, Bayi ağımız hariç sadece Ford Otosanın kadrosunda çalışan eleman sayımız şu anda 10 bine ulaştı dedi.
    
     -Yıl sonunda 800-820 bin araç satışı planlanıyor
    
     Soruları da yanıtlayan Yenigün, Türkiyede geçen yıl 907 bin araç satıldığını hatırlatırken, Bu yılın rakamları ise sene başında firmalara göre değişen ama 750 binden başlayıp 850 bine kadar giden bir aralıkta olacağı düşünüldü. Şu anda da 800-820 bin gibi yıl sonu rakamı planlanıyor dedi.
     Hibrit araç üreterek sahaya inip inmeyecekleri yönündeki bir soruya karşılık Yenigün, Kocaeli fabrikasında ürettikleri transit connectlerin aynı zamanda elektriklilerinin de üretildiğini, bunların Amerika ve Avrupada satışta olduğunu hatırlatarak, Şu anda Fordun yaklaşım olarak desteklediği hibrit teknolojisi; fişe takılabilir hibrit araba ifadesini kullandı.
     Ford Otosanın Kocaeli dışında başka yerde yatırım planına ilişkin soru üzerine Yenigün, şöyle konuştu:
     Yatırımı sınıflandırma lazım. Eğer otomotiv ürünü üretiminden bahsediyorsanız,Kocaelindeki üretim tesisimizde zaten yeni bir yatırımı açıklamıştık. 19 Martta yeni fabrikamızın temelini attık. Orada 110 bin araçlık yeni bir ticari araç üretmek üzere, 2014 yılından sonra devreye girecek bir yatırım planladık. Bu teşvik çalışmalarından önce yaptığımız bir yatırımdı. Kocaeli dışında bir yatırımımız daha var. O da İnönü fabrikasında. Eskişehirdeki fabrikamızı hem yeni modellere hazırlamak hem de kapasitesini artırmak için yapılan çalışmalar var.
     Mühendislik çalışmalarına 2007 yılından beri çok ağırlık verdiklerini, bunun da bir yatırım olduğunu vurgulayan Yenigün, mühendislik üretimini altın külçe olarak tanımladı.
     Ford Otosanın Gebze Mühendislik Merkezinde bin 200-bin 300 kişinin çalıştığını belirten Yenigün, Ve Forda ve Ford Otosana milyonlarca dolarlık projeler yapıyorlar. Bunun geçen yılki ihracat geliri 50 milyon dolardı dedi.
     Haydar Yenigün, bu merkezde yerli araçların mühendisliklerinin yanı sıra Çinde üretilen transit motorun, Güney Afrikada üretilen 5 silindirli motorun ve Avrupada yapılan mühendislik uygulamalarının mühendisliğinin de yapıldığını vurgulayarak, Artık biz yerliyi bile aşmış, dünyanın enva-i çeşit memleketine mühendislik ve software yazılımlar yapıyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER