Geometriye özgürlük kazandırmak istiyor

Geometriye özgürlük kazandırmak istiyor -Geometrinin matematiğin gölgesinden kurtularak bilim dalı olması için 12 yıldır mücadele eden genç mühendis, üniversitelerde geometriye kürsü kazandırmak istiyor -Ortaya koyduğu formülle


MERSİN (A.A) - Mustafa Çiftçi - Geometrinin, matematiğin gölgesinden kurtularak tek başına bilim dalı olması için 2001 yılından bu yana eğitim kurumlarının kapısını aşındıran genç mühendis, üniversitelerde geometriye kürsü kazandırmak için mücadele veriyor.
     Geometriye özgürlük kazandırmak için yola çıkan ve 12 yıldır üniversitelerde geometri bölümlerinin açılması için çalışan 30 yaşındaki Numan Akkoç, mücadelesini Geonumi olarak isimlendiriyor. Çalışmalarına ve geliştirdiği formüllere de Geonumi adıyla patent alan Akkoç, çalışma odasının her bir köşesini geometrik şekillerle süsleyerek geometriye olan sevgisini anlatıyor.
     Hedefine ulaşmak için Mersin Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, TÜBİTAK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, üniversiteler ve Cumhurbaşkanlığının kapısını çalan Akkoçun sıradaki hedefi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek.
     Geometriye sevdasından ötürü kendisine bazı kişilerin deli, bazılarının da dahi dediğini belirten Akkoç, mücadelesini AA muhabirine anlattı.
     Üniversitelerde geometri bölümü açılana kadar ve geometri öğretmenleri yetişene kadar mücadelesini süreceğini belirten Akkoç, şunları söyledi:
     Jeoloji mühendisiyim ama hayatımı geometriye adadım. Günde 16 saat çalışıyorum. Nasıl derdimi daha iyi anlatabilirim diye uğraşıyorum. 7 yılda 70 bin sayfa not tuttum. Özel derslerden kazandığım paraları bu uğurda harcadım. Düzlem geometrisi dersinin anlatım tekniğini, bir öğrenci sıfatıyla baştan sonra değiştirmek isteyen geometri sevdalısı biriyim. Liselerde 4 yıl boyunca ayrı bir ders olarak okutulan ve üniversite giriş sınavlarında bilgisi 32 soruyla yoklanan düzlem geometrisi dersinin üniversite ortamında bir kürsüsü bile yok. Gerçekten tuhaf bir durumla karşı karşıyayız.
    
     -Geometriyi bilmeyen mühendisler-
    
     Okullarda 1982 yılından beri düzlem geometrisi eğitimini almayan yüz binlerce matematik öğretmenliği ve matematik bölümü mezunu öğretmenin bulunduğuna işaret eden Akkoç, şöyle devam etti:
     Bunun en acı sonuçlarından sadece biri geçen yıl yapılan sınavda 750 bin öğrencinin geometriden sıfır çekmesidir. 2012 LYSde yaklaşık 100 bin öğrencinin geometriden sıfır çekmesi gerçekten çok acı. Piyasada geometri bilmeyen mühendisler ve adayları var. Eserlerinde geometriyi nakış nakış işleyen Mimar Sinan ile hem övüneceğiz hem de üniversite ortamında bu dersin kürsüsü bile olmayacak. Üniversitelerimizde bahçe bitkileri, tarla bitkileri, kümes hayvanları yetiştiriciliği gibi bölümler varken geomerti bölümünün olmaması beni üzüyor.
    
     -4 yıllık lise müfredatı 2 aya inebilir-
    
     Geometriyi sevdirmek için basit formüller yazdığını anlatan Akkoç, böylece 4 yıllık lise müfredatının 96 saatlik sistematik bir programla 2 ay gibi kısa bir sürede uygulanabileceğini ileri sürdü.
     Üzerinde çalıştığı formüllerle düzlem geometrisinin anlatım tekniğini baştan sona değiştiren çalışmayı ortaya koyduğunu belirten Numan Akkoç, şunları kaydetti::
     Geometri başlı başına bir bölüm olana kadar bu mücadelemden taviz vermeyeceğimi herkesin bilmesini istiyorum. Şimdiye kadar bir çok bilim adamı ve siyasiyle bir araya gelerek çalışmalarımı anlattım. En büyük isteğim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmek. Ona derdimi anlattığımda, söylediklerimin mantık çerçevesine uygun olduğunu anlayacak. Çünkü benim bu derdimi ancak Başbakanımız çözer. Ümit ediyorum ki, Erdoğan ile bir araya gelip, projelerimi anlatma ve geometriyi hak ettiği yere getirme imkanı bulurum.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Geometriye özgürlük kazandırmak istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER