Göklerin parlayan yıldızları: Kadın pilotlar

Göklerin parlayan yıldızları: Kadın pilotlar -Malatyadaki 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığında pek çok insanın zorlu bularak tercih etmekten kaçındığı mesleklerini başarıyla yürüten iki kadın pilot, önemli operasyonlarda görev alıyor


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan / Ensar Özdemir - Malatyadaki 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli iki kadın pilot, katıldıkları operasyonlardaki başarılarıyla takdir topluyor.
     İç güvenliği sağlamada ve geniş çaplı operasyonlarda erkek meslektaşlarıyla omuz omuza günlerce süren görevlere katılan kadın pilotlar Burcu Akdemir ve Sena Yağcı, bazen organ nakli bekleyen bir hastanın umudu oluyor.
     Kış koşullarında ağır hastaları ve doğum yapacak kadınları kapanan yollara inat helikopterle hastaneye yetiştiren pilotlar, aslında uçmak gibi zorlu bir görevi yürütseler de en çok, insanlara yaptıkları yardımların mutluluğunu yaşıyor.
     Skorsky tipi helikopteri başarıyla uçuran Kara Pilot Yüzbaşı Burcu Akdemir, 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığında görev yapan iki kadın pilottan biri.
     Tayinlere göre zaman zaman sayıları artsa da iki elin parmağını geçmeyecek kadar az sayıdaki kadın pilotlar arasında yer alan Akdemir, yaklaşık 200 erkek meslektaşının bulunduğu komutanlıkta zorlu görevlere çıkıyor.
     Lise çağında hiç düşünmediği pilotluk mesleğine, üniversite sınavında aldığı puan dolayısıyla Kara Harp Okulundan gelen daveti değerlendirerek başlayan Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini 12 yıldır sürdürdüğünü söyledi.
     Akdemir, 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığında skorsky helikopterlerde birinci pilot olarak görev yaptığını, erkek meslektaşlarıyla aynı görevlere gittiğini belirtti.
     Hem Kara Harp Okulunda hem de Kara Havacılık Sınıf Okulunda kadın erkek ayırt edilmeksizin herkesin her şartta görev alabileceği şekilde iyi bir eğitim verildiğine dikkati çeken Akdemir, Biz de her türlü uçuş görevinde, özellikle iç güvenlik harekat bölgesinde erkek meslektaşlarımızla omuz omuza aynı görevleri yapıyoruz dedi.
     Okulun ilk dönemlerinin kendilerini ispat etmeyle geçtiğini dile getiren Akdemir, iyi ilişkilerle bu durumun da üstesinden gelebildiklerini söyledi.
     Akdemir, Görevlerde beraber risk alıyor olmak, zorluklara beraber katlanmak, stres altında uçuş... Bunlar, aramızdaki bağları güçlendiriyor ifadesini kullandı.
    
     -Zamanla yarışıyorlar-
    
     Görevlerinde vatandaşlarla her zaman diyalog halinde olduklarını vurgulayan Akdemir, ülke güvenliği için çıktıkları görevlerin yanı sıra doğal afetlerde, havadan sıhhi tahliyenin gerekli olduğu her türlü durumda, karla kışla mücadelede de halkla iç içe olduklarını, zamanla yarışarak insanların umutlarını yeşertmeye çalıştıklarını söyledi.
     Akdemir, Dağda kalan bir köylü, doğum yapacak bir kadın, organ nakli bekleyen bir hasta olabilir. Kara havacılık, her zaman böyle durumlarda bu insanlarla iç içe. Biz de mesleki tatminimizi en çok bu noktalarda hissediyoruz. Gece gündüz ayırt etmeksizin bu faaliyetleri yerine getiriyoruz diye konuştu.
    
     -Yaptığımız görevin önemi, uçmaktan daha güzel-
    
     Babasının subay olmasından ve fedakarlıklarından etkilenerek onun izinden gitmeye karar veren Kara Pilot Teğmen Sena Yağcı ise Kara Harp Okulundan 3 yıl önce mezun olduğunu söyledi.
     Kara Havacılık Subay Temel Kursu ve Pilotaj Eğitiminin ardından 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığında en genç pilotlardan biri olarak göreve başladığını belirten Yağcı, mesleğini severek yaptığını dile getirdi.
     İntibaklı oldukları hava aracıyla sorumluluk sahalarında hava ulaştırma, havadan personel ve malzeme nakli, keşif ve gözetleme, havadan arama ve kurtarma, sıhhi tahliye ve hava hücum harekatı gibi uçuş görevlerinde bulunduklarını aktaran Yağcı, kadın olarak bu görevlerde yer alırken zorluk çekmediğini söyledi.
     Pilotluğun dünyada en zor mesleklerden biri olarak görüldüğünü ifade eden Yağcı, Bunu kadın olarak yapabiliyor olmak, çok gurur verici. Görevimizden kaynaklanan stres ve zorluklar dışında bir zorluktan bahsetmek doğru olmaz ifadesini kullandı.
     Asker olarak pek çok spor branşıyla ilgilenebildiğini dile getiren Yağcı, askeri pentatlon branşında okulunu, Türk Silahlı Kuvvetlerini ve Türkiyeyi temsil etmenin gururunu yaşadığını belirtti.
     Yağcı, 3 Avrupa, 1 de dünya şampiyonasına katıldığını ifade ederek, O yarışmalara gittiğinizde kendinizi kanıtlamaktan çok, Türk askerini, Türk kadınını temsil ediyorsunuz. Bunlar gerçekten çok önemli, gurur verici şeyler dedi.
     Pek çok insanın hayali olan uçmanın, güzel ve mutluluk verici bir faaliyet olduğunu ifade eden Yağcı, Ama aslında bizi daha çok mutlu eden şey; o helikopterle uçarken bir şeyleri de başarıyor olmak. Birinin belki hayatının kurtulmasına vesile oluyoruz. Yani yapılan görevin önemi ve verdiği mutluluk, emin olun uçmaktan çok daha önemli ve güzel diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Göklerin parlayan yıldızları: Kadın pilotlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER